ΚΑΙΡΟΣ

Ποδαρικό με αυξήσεις και αναπροσαρμογές

Ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, εισιτήρια τρένων, αλλά και πολλά βασικά αγαθά ακριβαίνουν από την 1η του έτους, λόγω των αυξήσεων του ΦΠΑ.

Σε φάρμακα και τρόφιμα ο ΦΠΑ αυξάνεται από 11% σε 13%, ενώ ο χαμηλός συντελεστής του 5,5% ανεβαίνει στο 6,5%, επιβαρύνοντας τις τιμές των βιβλίων και των εκδόσεων. Επίσης, λόγω αναπροσαρμογής, αυξάνονται τα κόμιστρα των ταξί και η ελάχιστη διαδρομή κοστίζει πλέον 3,16 ευρώ.

Τα τιμολόγια της ΔΕΗ αυξάνονται από 3% έως 11% για 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά με χαμηλές καταναλώσεις, ενώ αντίθετα μειώνονται για περίπου 1.300.000 επιχειρήσεις. Οι αναπροσαρμογές των τιμολογίων ρεύματος θα συνεχιστούν και εκτιμάται ότι το 2013 θα έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 30%.

Αύξηση 1,2% επιβάλλεται και στο πάγιο για τη χρήση του φυσικού αεριού.

Επίσης, αυξάνεται η τιμή των εισιτηρίων στα τρένα έως και 90%. Ενδεικτικά, η τιμή του εισιτηρίου Αθήνα - Θεσσαλονίκη από τα 36,30 ευρώ διαμορφώνεται στα 55,20. Παράλληλα, αναστέλλονται τα διεθνή δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς και εκείνα προς δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο.

"Επίπονο" έτος το 2011

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», το 2011 αναμένεται να είναι επίπονο σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, ενώ για την κυβέρνηση, προτεραιότητα συνιστά η διασφάλιση της τέταρτης δόσης του δανείου από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Για αυτό, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει αποφασίσει την απαρέγκλιτη τήρηση των όρων του Μνημονίου, με νέο βασικό στόχο το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί μεταξύ 17 και 21 Ιανουαρίου.

Σε εγρήγορση βρίσκεται όμως και το υπουργείο Οικονομικών, καθώς οι επιτελείς του διαμορφώνουν το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τον Μάρτιο, προκειμένου η χώρα να προετοιμαστεί για την πολύ δύσκολη τριετία που ακολουθεί, έως το 2014.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» έως το 2014 θα πρέπει να καταρτιστεί ένα νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ περίπου ή 5% του ΑΕΠ, το οποίο όμως θα πρέπει να παρουσιαστεί και να εγκριθεί από την τρόικα έως τον ερχόμενο Μάρτιο, αποτελεί για το οικονομικό επιτελείο τη μείζονα πρόκληση το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, επισημαίνει στην «Καθημερινή» ότι αυτό το πακέτο μέτρων θα δοκιμάσει τα όρια των αντοχών της κυβέρνησης, λόγω των πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων. «Οι αντιδράσεις που προκαλεί η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ ή το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων μπορεί να προέρχονται από ισχυρές συντεχνίες, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι διαχειρίσιμες», τονίζει το κυβερνητικό στέλεχος στην «Κ» εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για νέες απαιτήσεις, αλλά για υποχρέωση που απορρέει από το αρχικό Μνημόνιο του περασμένου Μαΐου.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα, το νέο έτος αναμένεται να ξεκινήσει με μία ακόμη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, καθώς ο οίκος Fitch Ratings θα αποφασίσει εντός του Ιανουαρίου αν θα ρίξει την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους σε μη επενδυτικό βαθμό, όπως ήδη έχουν κάνει οι οίκοι Moody’s και Standard & Poor’s. Πηγή: skai.gr