Ένα σίριαλ εννέα μηνών έλαβε τέλος, με τους υπουργούς Ενέργειας των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν πράξη την εντολή της Συνόδου Κορυφής και να καταλήγουν σε συμφωνία για την Ενέργεια, ορίζοντας πλαφόν στα 180 ευρώ τη μεγαβατώρα για την αγορά του φυσικού αερίου. Η απόφαση της ΕΕ προκάλεσε την οργή της Μόσχας, η οποία έκανε λόγο για παραβίαση των κανόνων της αγοράς, για «απαράδεκτη» απόφαση και απείλησε με τη λήψη κυρώσεων, αφού πρώτα εξεταστούν όλες οι παράμετροι και οι συνέπειες.
Ο Μηχανισμός Διόρθωσης Τιμών, όπως αποκαλείται από τους Ευρωπαίους, θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρεις συνεχόμενες μέρες. Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού καθορίζεται στον ένα χρόνο και θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 15 Φεβρουαρίου.
Σχετικά με την αναστολή του Μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αποφασίστηκε πως, σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του Μηχανισμού.
Με ισχυρή πλειοψηφία η απόφαση και όχι ομοφωνία
Υπέρ ψήφισαν και οι δύο επιφυλακτικές έως τώρα χώρες, η Γερμανία και η Δανία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ολλανδία και η Αυστρία ψήφισαν αποχή, ενώ η Ουγγαρία ψήφισε κατά.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά το πέρας της Συνόδου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας έκανε την παρακάτω δήλωση: «Σήμερα η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της. Χρειάστηκαν 9 μήνες από τη μέρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε πρώτος την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την Ε.Ε. Το σημερινό αποτέλεσμα δεν ήρθε τυχαία και χωρίς κόπο. Αποτελεί προϊόν συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλαμε όλο αυτόν τον καιρό αλλά και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που - για μια ακόμη φορά - επέδειξαν τα κράτη- μέλη, προκειμένου η Ενωμένη Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα αποδείχθηκε ακόμα μια φορά πρωτοπόρα στις κοινές πολιτικές των κρατών - μελών, ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια Σήμερα, κάναμε το χρέος μας απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες».
Η οργισμένη αντίδραση του Κρεμλίνου
Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ανώτατο όριο στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, που εγκρίθηκε λίγο νωρίτερα σήμερα από τους υπουργούς Ενέργειας των κρατών μελών της ΕΕ.
«Αυτό είναι μια παραβίαση της διαδικασίας της αγοράς για τη διαμόρφωση τιμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Οποιαδήποτε αναφορά σε "πλαφόν" (τιμών) είναι απαράδεκτη», συμπλήρωσε.
Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν λίγο νωρίτερα στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το Reuters, το πλαφόν τίθεται στα 180 ευρώ και θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τις 15 Φεβρουαρίου.
Πηγή: skai.gr- Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Lamda Development - Δήμου Ελληνικού: Ο στόχος είναι τα οφέλη του Ελληνικού να διαχυθούν στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο
- Σκρέκας: Δικαιώθηκε η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για πλαφόν
- Πλαφόν στα 180 ευρώ από τις 15 Φεβρουαρίου στο φυσικό αέριο - Συμφωνία των υπουργών Ενέργειας
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.