Κλείσιμο

«Παράθυρο» Πεσκόφ για να αποφευχθεί χρεοκοπία: Πληρωμή ευρωομολόγων σε ρούβλια όπως με το φυσικό αέριο 

«Το σύστημα έχει αποδειχθεί βολικό τόσο για τους πωλητές όσο και για τους αγοραστές υπό τις τρέχουσες συνθήκες» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου

Σε ελιγμό για να αποφύγει τη χρεοκοπία προχωρά η Ρωσία, με πληρωμή των ευρωομολόγων με ρούβλια όπως γίνεται με το φυσικό αέριο. Η Ρωσία επιδιώκει να πραγματοποιήσει πληρωμές για ευρωομόλογα σε ρούβλια, τα οποία θα μπορούν να μετατραπούν σε άλλο νόμισμα.

«Η εμπειρία των πληρωμών για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια έχει αποδειχθεί επωφελής τόσο για τους πωλητές όσο και για τους αγοραστές, γι' αυτό η αρχή αυτή θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για πληρωμές ευρωομολόγων», δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Αυτό το ερώτημα πρέπει να τεθεί στο Υπουργείο Οικονομικών. Αλλά συνολικά, η εμπειρία της συμφωνίας για το φυσικό αέριο (ρούβλια), για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί βολική τόσο για τους πωλητές όσο και για τους αγοραστές δεδομένων των υφιστάμενων συνθηκών. Επομένως, γιατί να μην το χρησιμοποιήσουμε ακριβώς αντίστροφα;» ανέφερε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε σε ποιο βαθμό έχει αναπτυχθεί αυτό το σύστημα για τα ευρωομόλογα, και αν μπορεί να εφαρμοστεί πριν από τις πληρωμές τοκομεριδίων του Ιουνίου.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών  Αντόν Σιλουάνοφ είπε στη Vedomosti, μια ρωσική εφημερίδα, ότι η Μόσχα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει πληρωμές στους κατόχους ρωσικών ευρωομολόγων μέσω ενός μηχανισμού παρόμοιου με το σύστημα πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια. Για να γίνει αυτό, οι ξένοι επενδυτές θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα και ρούβλια σε ρωσική τράπεζα, αποκάλυψαν οι δημοσιευμένες πληροφορίες.

Προηγουμένως, ο Σιλουάνοφ  είπε ότι η Ρωσία σχεδιάζει έναν μηχανισμό που της επιτρέπει να εξυπηρετεί το εξωτερικό της χρέος που λήγει τον Ιούνιο σε ρούβλια, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να διατηρεί την εικόνα του αξιόπιστου δανειολήπτη παρά τους περιορισμούς της Δύσης στις πληρωμές του κρατικού χρέους.
 

Πηγή: skai.gr