«Μετά από πάρα πολλά χρόνια αυτός ήταν ένας προϋπολογισμός ανάκαμψης προοπτικής και ελπίδας. Και θεωρώ ότι είναι ένα πάρα πολύ θετικό βήμα για την Ελλάδα μας», δήλωσε μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος νωρίτερα είχε διαμηνύσει πως το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης, που δε θα βασίζεται όμως στον δανεισμό.
Υπέρ του Προϋπολογισμού τάχθηκαν 153 βουλευτές σε σύνολο 296 ψηφισάντων. Μόνος απών για το κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν ο Άρης Σπηλιωτόπουλος που μετείχε στο Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά έστειλε επιστολή με την οποία υπερψήφιζε τον προϋπολογισμό. Ωστόσο, η επιστολή δεν προσμετρήθηκε ως ψήφος καθώς ο κ. Σπηλιωτόπουλος δεν μετείχε στο Συμοβούλιο ως απεσταλμένος του Κοινοβουλίου.
Κατά ψήφισαν 142 βουλευτές, ενώ ένας ψήφισε «παρών». «Παρών» ψήφισε ο ανεξάρτητος Μιχάλης Κασαπίδης, ο οποίος έχει διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία.
Με τον ίδιο αριθμό ψήφων υπερψηφίστηκαν οι προϋπολογισμοί υπουργείων αλλά και της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Μερικά βασικά «μεγέθη» του Προϋπολογισμού για το επόμενο έτος
- Ανάπτυξη 0,6% του ΑΕΠ, έναντι ύφεσης που αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4% το 2013
- Πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,6% του ΑΕΠ (2,8 δισεκατομμύρια ευρώ), έναντι στόχου 1,5% που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο. Σημειώνεται πως για το 2013 το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να διαμορφωθεί τελικά στα 812 εκατομμύρια ευρώ (0,4% του ΑΕΠ), έναντι αρχικού στόχου 344 εκατομμυρίων
- Μείωση της ανεργίας στο 26 % (στο 24,5% σε εθνικολογιστική βάση, από 25,5%)
- Ανακοπή της αυξητικής τάσης του δημοσίου χρέους με περιορισμό του στο 174,8% του ΑΕΠ (320 δισ. ευρώ), έναντι 175,5% του ΑΕΠ, φέτος (321 δισ. ευρώ).
Ολόκληρο το τότε προσχέδιο του ΥΠΟΙΚ ΕΔΩ
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.