ΚΑΙΡΟΣ

Παπακωνσταντίνου: Μέτρα 23 δισ. ευρώ ώς το 2015

Μέτρα, συνολικού ύψους 23 δισεκατομμυρίων ευρώ θα περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα για την τετραετία 2012 - 2015, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

Το ύψος του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος είχε αρχικά προϋπολογιστεί στα 22 δισ. ευρώ, ενώ θα κατατεθεί ώς τις 16 Μαΐου και θα ψηφιστεί στις αρχές Ιουνίου.

Ο κ. Παπακωνσταντινου διαβεβαίωσε για ακόμα μια φορά ότι δεν θα υπάρξει μείωση μισθών και συντάξεων ή οριζόντιες περικοπές.

Ο υπουργός επανέλαβε ακόμη στο ΚΤΕ Οικονομικών την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει μείωση μισθών και συντάξεων ή οριζόντιες περικοπές.

Ωστόσο προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις χωρίς να διευκρινίσει ποιες θα είναι αυτές.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτιμά ότι η οικονομία θα εισέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ήδη από τα τέλη του 2011, ενώ διέψευσε για μία ακόμα φορά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους και είπε πως κάθε χρόνο θα υπάρχουν μέτρα για μείωση των δαπανών και αύξηση των εσόδων στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι απέρριψε την Τρίτη κατηγορηματικά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Μιλώντας στο ΕΛΙΑΜΕΠ τόνισε ότι «όχι μόνο δεν συζητείται αλλά και δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για τον μήνα Ιανουάριο 2011, σε δημοσιονομική βάση, παρουσιάζεται πλεόνασμα 165 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 578 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Με τα στοιχεία του πρώτου μήνα του έτους επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για τα έσοδα και για τις δαπάνες σε μηνιαία βάση για τον μήνα Ιανουάριο που περιλαμβάνονται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού 2011.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού εμφανίζουν μείωση κατά 9,0% που οφείλεται, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, αλλά και στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 551 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 2,5%. Οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάζουν μείωση 2,6% και οι τόκοι 2,2%.

Τα έσοδα, τέλος, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζουν μείωση 63,3% και οι δαπάνες 14,7%.
Πηγή: skai.gr