ΚΑΙΡΟΣ

Παπακωνσταντίνου: Η Ελλάδα θα διαψεύσει τα σενάρια αναδιάρθρωσης

Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από την Ουάσινγκτον, Θάνου Δημάδη

Τη διαβεβαίωσή του ότι η ελληνική οικονομία θα διαψεύσει τα σενάρια χρεοκοπίας και αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας, ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2012 και θα ανακτήσει την πιστοληπτική ικανότητά της στις αγορές το αργότερο μέχρι το 2013 -έτος που λήγει η στήριξη των δανείων που λαμβάνουμε από την τρόικα- εξέφρασε για ακόμα μία φορά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Από την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους παρουσία του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Π. Ρουμελιώτη και του προέδρου του Σώματος Οικονομικών Εμειρογνωμόνων Γ. Ζανιά, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγκάστηκε να διαψεύσει για ακόμα μία φορά τη φημολογία περί άμεσης ή μελλοντικής αναδιάρθρωσης, σημειώνοντας ότι "η δημόσια συζήτηση για το θέμα αυτό δε βοηθάει τη χώρα". Καταφέρθηκε μάλιστα και κατά όσων συντηρούν μία τέτοια συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας δίχως να αμελήσει να καρφώσει με τον τρόπο αυτόν- εμμέσως πλην σαφώς- τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη που την ίδια μέρα είχε υποστήριξε ανοιχτά αλλά και με προϋποθέσεις μία τέτοια απόφαση αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Ο υπουργός Οικονομικών αντέκρουσε και τους ισχυρισμούς των αγορών που διαβλέπουν με βεβαιότητα ότι η χώρα μας θα οδηγηθεί αναγκαστικά σε αναδιάρθρωση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "και πριν ένα χρόνο οι αγορές προεξοφλούσαν μέχρι και τη διάλυση της ευρωζώνης και διαψεύστηκαν". Εκτίμησε ότι η Ελλάδα δε θα χρειαστεί την αναδιάρθρωση διότι, κυρίως, αφενός θα καταφέρει να έχει τα επόμενα χρόνια πλεονάσματα που θα της επιτρέψουν να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της και αφετέρου διότι αυτή η κίνηση θα είχε μεγαλύτερο κόστος απ' ο,τι όφελος για τον ελληνικό λαό και την οικονομία.

Με αφορμή την ανακοίνωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας για το 2012-2015, που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι κεντρική στόχευση αυτού του προγράμματος είναι πρωτίστως ο περαιτέρω περιορισμός των δημοσίων δαπανών απ' ότι η αύξηση των δημοσίων εσόδων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση έχουν παραμείνει συνεπής στη δέσμευση τους ότι δε θα επιβληθούν πρόσθετα μέτρα υπό μορφή νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις ή φορολογικών επιβαρύνσεων. Όπως

Και πριν ένα χρόνο οι αγορές προεξοφλούσαν μέχρι και τη διάλυση της ευρωζώνης και διαψεύστηκαν

ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου το πρόγραμμα αποσκοπεί στην εφαρμογή διαρθρωτικών παρεμβάσεων που "θα συγκρατούν το μισθολογικό κόστος του δημοσίου, που θα μειώνουν τις λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες και θα μειώνουν τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ". Ως προς το σκέλος των εσόδων δήλωσε ότι "γίνεται προσπάθεια διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής". Στο άλλο μεγάλο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων επανέλαβε το στόχο να εξασφαλιστούν 15 δις ευρώ μέχρι το 2013 και 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "το πρόγραμμα αυτό, στο οποίο εξακολουθούμε να διατηρούμε τον δημόσιο ρόλο του κράτους σε κρίσιμες υποδομές, υπήρξε προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές". Στο ερώτημα του ΣΚΑΪ για ποιόν λόγο η κυβέρνηση πριν μερικές εβδομάδες έφθασε στο σημείο να εκδώσει μεταμεσονύχτια ανακοίνωση αντιδρώντας στις εισηγήσεις των εκπροσώπων της τρόικας για ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, το οποίο σήμερα η ίδια η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει στο ακέραιο, ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε ότι υπήρξε απόπειρα οποιασδήποτε επικοινωνιακής διαχείρισης αφήνοντας να εννοηθεί ότι η δυσαρέσκεια της κυβέρνησης οφειλόταν στο γεγονός ότι "το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ήταν δική της απόφαση" που ήθελε να ανακοινώσει "με τους δικούς της όρους και στο δικό της χρόνο". Στην ουσία, δηλαδή, δεν επρόκειτο για διαφωνία ως προς την ουσία των εισηγήσεων της τρόικα, αλλά ήταν διαφωνία ως προς τη διαχείριση που έπρεπε να γίνει...

Αν και στο εξωτερικό, αρκετές ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων είχαν ως σημείο αναφοράς τα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό της χώρας και πιο συγκεκριμένα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος ρωτώντας τον κ. Παπακωνσταντίνου να σχολιάσει τις πρόσφατα εσωκομματικά πυρά που δέχεται κυρίως λόγω της πολιτικής που ακολουθεί. Οι απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών έδειξαν ότι ο ίδιος αισθάνεται "πολιτικά ισχυρός" και απολαμβάνει της πλήρης κάλυψης του πρωθυπουργού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η πολιτική που εφαρμόζει "δεν είναι προσωπική αλλά κυβερνητική". Και συμπλήρωσε: "Εγώ κάνω τη δουλειά μου και εκφράζω την πολιτική μίας κυβέρνησης που αποφάσισε να μην αφήσει τη χώρα να χρεοκοπήσει".

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας στο ερώτημα που του έθεσε ο ΣΚΑΪ για το αν υπάρχουν σκέψεις παράτασης του Μνημονίου που έχει συνάψει η χώρα μας με την τρόικα και το οποίο λήγει το 2013. Αν και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ κ. Λίπσκι δήλωσε ότι "αυτό είναι κάτι πολύ πιθανόν να συμβεί", ειδικά στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να βγει μέχρι τότε στις αγορές για να δανειστεί, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν θέλησε να δώσει τροφή σε μία τέτοια συζήτηση. Είπε όμως ότι "η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις και μετά το 2013. Έχουμε υποχρεώσεις στο ευρωπαϊκό πλαίσιο όσον αφορά στην υποχρέωση να μειώνουμε το χρέος και να κρατάμε χαμηλά ελλείμματα και πρωτογενή πλεονάσματα" είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογο του, Τίμοθι Γκάιτνερ, ο κ. Παπακωνσταντίνου μετέφερε την ικανοποίηση που του εξέφρασε ο τελευταίος ο οποίος φέρεται να τόνισε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο λαός της Ελλάδας έχουν κάνει πολύ περισσότερα από όσα ανέμεναν όλοι. “Μας εκπλήξατε όλους με όσα πετύχατε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα” φέρεται να είπε ο κ. Γκάιτνερ, σύμφωνα με τον Έλληνα υπ. Εξωτερικών.

Κυβερνητικοί κύκλοι δηλώσαν στον ΣΚΑΪ ότι "η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως και επισήμως στο θέμα . Βάζουμε στόχους και προσπαθούμε να τους υλοποιήσουμε."
Πηγή: skai.gr