Ερωτώμενος για το τι θα γίνει με το ΔΝΤ ο υπουργός σχολίασε ότι «η συνεδρίαση του Ταμείου δείχνει ότι η ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους πρέπει να αντιμετωπισθεί όχι μόνο υπό τον τύπο του ESM με βραχυπρόθεσμα μέτρα αλλά και με μέσο – μακροπρόθεσμα». Εκτιμά ως σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της ΕΕ ως προς τις προοπτικές που δίνει το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία και είναι βέβαιος ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο καθώς τα αποτελέσματα από το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους και εντεύθεν δείχνουν ότι η χώρα βρίσκεται στο δρόμο της ανάπτυξης και της ανάκαμψης.
Αναφορικά με τη προ- νομοθέτηση μέτρων και το γεγονός ότι πίσω από αυτή την άποψη του ΔΝΤ συντάσσονται όλοι οι δανειστές, ο κ. Παπαδημητρίου σημειώνει ότι «η ενιαία αυτή θέση έχει την έννοια της παροχής κάποιου είδους εγγυήσεων», προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει το μηχανισμό του «αυτόματου κόφτη» ο οποίος θα τίθεται σε ισχύ σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι.
Απατώντας στο σχόλιο της δημοσιογράφου ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας συμβιβαστικής λύσης, στο θέμα της μείωσης του αφορολογήτου, ο υπουργός ανέφερε ότι «τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Οικονομικών έχουν επισημάνει ότι δεν τους ενδιαφέρει η διαπραγμάτευση σε κανένα από αυτά τα ζητήματα. .. οι διαπραγματεύσεις πρέπει να κινηθούν προς μια διαφορετική κατεύθυνση αυτή της αποδοχής του μηχανισμού και εν τέλει αυτή θα είναι η συμφωνία διότι δεν υπάρχει καμία άλλη λογική πρόταση που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση».
Σχολιάζοντας το θέμα του είδους των εγγυήσεων που η ελληνική κυβέρνηση θέλει σε αντάλλαγμα του συμβιβασμού, ο υπουργός σημείωσε ότι «θέλει μια συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους η οποία μπορεί να έχει διάφορες μορφές όπως μείωση της πραγματικής αξίας ή της σημερινής αξίας», ενώ σε σχέση με το εάν η Ελλάδα θα κάνει το πρώτο βήμα υποχώρησης για να ξεκλειδώσουν οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Παπαδημητρίου απάντησε ότι «οι διαπραγματεύσεις είναι σαν το τανγκό όπου χρειάζονται και οι δύο αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ποιος κάνει την πρώτη κίνηση. Αναμένω ότι στο επόμενο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου θα υπάρξει συμφωνία και η χώρα θα νομιμοποιηθεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».
Σε ερώτηση αναφορικά με τις διαφορετικές θέσεις που εκφράζονται εντός της κυβέρνησης, ο υπουργός τόνισε ότι «γίνονται πολλές συζητήσεις και ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα», φέροντας ως παράδειγμα τις διαφορετικές απόψεις στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. «Δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία σε αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανοίξει τα χαρτιά της και υπάρχουν θέματα τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα».
Σε σχέση με το ποσοστό για τα πλεονάσματα και τη διάρκειά τους ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε ότι η πρότασή του είναι να μη γίνει αποδεκτό για οποιαδήποτε διάρκεια, εκφράζοντας την άποψη ότι είναι υπέρ της θέσης του ΔΝΤ, ενώ πρόσθεσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι θεωρεί ότι «το ΔΝΤ δεν είναι φίλος κανενός, ότι έχει τη δική του πολιτική την οποία δυστυχώς εφαρμόζει ανεξάρτητα από τις ειδικές περιστάσεις που υπάρχουν σε μία χώρα».
Εκτιμά ότι ο στόχος για ανάπτυξη φέτος κατά 2,7% είναι φιλόδοξος αλλά μπορεί να επιτευχθεί ενώ θεωρεί ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης έφερε αλλαγή κλίματος, όμως και στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία πιο φιλικού επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος.
Απέκλεισε ως πιθανότητα τις πρόωρες εκλογές και εξέφρασε τη θέση ότι «η χώρα εάν μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσε να βγει στις αγορές προς το τέλος του έτους».
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.