Ενδεχομένως και μέσα στην ημέρα θα δώσει το Κρεμλίνο την πρότασή του για τις πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλια, η οποία θα ισχύει για τη Γερμανία αλλά και όλες τις «μη φιλικές» χώρες. Μία από τις εκδοχές φαίνεται να προβλέπει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο της Gazprom Bank, η οποία θα δέχεται τις πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια και θα μετατρέπει τα χρήματα αυτά σε ρούβλια εσωτερικά, στη Ρωσία, όπως δήλωσε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε κατ’ επανάληψη τις τελευταίες ημέρες ότι οι «μη φιλικές» χώρες προς τη Ρωσία θα πρέπει να πληρώνουν για το φυσικό αέριο με ρούβλια, αντί για δολάρια ή ευρώ. Πάντως, η Μόσχα έκανε πίσω από την απαίτησή της οι πληρωμές σε ρούβλια να γίνονται από σήμερα, απομακρύνοντας έστω και για την ώρα τον κίνδυνο σοβαρής διατάραξης των προμηθειών στην Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν είχε ζητήσει από την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom, την κεντρική τράπεζα και την κυβέρνηση να δώσουν οδηγίες για την εφαρμογή της νέας πολιτικής από σήμερα, Πέμπτη. Οι μεγάλες οικονομίες του G7 απέρριψαν την απαίτηση της Ρωσίας για αλλαγή του νομίσματος.
Ο ρόλος της Gazprom Bank
Ωστόσο, σε επαφές που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς την Τετάρτη, ο Πούτιν είπε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν με ευρώ ή δολάρια.
Τα χρήματα θα πληρώνονται στην Gazprom Bank και θα μεταφέρονται σε ρούβλια στη Ρωσία, όπως μετέδωσε η Deutsche Welle. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Σολτς δεν συμφώνησε στη διαδικασία αυτή, αλλά ζήτησε τις οδηγίες γραπτώς για να κατανοήσει καλύτερα την πρόταση. Έκτοτε, φαίνεται να έχουν γίνει περαιτέρω επαφές των δύο πλευρών σε επίπεδο οικονομικών συμβούλων.
Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι από την επικοινωνία που είχε με τον Πούτιν κατάλαβε ότι η μετατροπή των δολαρίων και των ευρώ σε ρούβλια θα γίνεται εσωτερικά στη Ρωσία. Τα υφιστάμενα συμβόλαια συνεχίζουν να ισχύουν και οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ και δολάρια, του είπε ο Πούτιν, πρόσθεσε ο Ντράγκι.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters, το προτεινόμενο σχέδιο προβλέπει ότι η Gazprom Bank θα παίζει τον ρόλο του διαμεσολαβητή για τις συναλλαγές των αγοραστών με την Gazprom. Οι πληρωμές θα γίνονται στο νόμισμα που προβλέπει το συμβόλαιο (π.χ. ευρώ), στην επίσημη ισοτιμία ρουβλίου/ευρώ που δίνει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας την ημέρα αυτή.
Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι η αλλαγή του νομίσματος είναι αναγκαία, λόγω του γεγονότος ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν «παγώσει» τα συναλλαγματικά αποθεματικά της Τράπεζας της Ρωσίας.
Πάντως χθες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία δεν θα απαιτήσει άμεσα στις πληρωμές σε ρούβλια, καθώς αυτή είναι πιθανότατα μία «σταδιακή διαδικασία».
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το Κρεμλίνο δεν έχει πάρει τις τελικές αποφάσεις, όμως σκέφτεται να επεκτείνει το σχέδιό του για πληρωμές σε ρούβλια και σε άλλα εμπορεύματα, όπως το πετρέλαιο, τα σιτηρά, τα λιπάσματα, ο άνθρακας και τα μέταλλα.
Η Γερμανία, όπως και το G7 επιμένουν ότι οι συμφωνίες για το αέριο δεν μπορούν να αναθεωρηθούν μονομερώς. Πάντως, η Γερμανία, που εξαρτάται από τη Ρωσία για το 40% του φυσικού αερίου της, έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης, προειδοποιώντας τους βιομηχανικούς καταναλωτές ότι η εφαρμογή δελτίου δεν αποκλείεται.
Γιατί θέλει ο Πούτιν πληρωμές σε ρούβλια;
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το ρούβλι κατέρρευσε. Από τα περίπου 85 ανά ευρώ πέρυσι, έπεσε στα 110 και έπειτα από την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας ισορρόπησε στα 94,1.
Με το ρούβλι σε τόσο χαμηλά επίπεδα, οι ρωσικές εξαγωγές θα έφερναν λιγότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία (για τη χρηματοδότηση του πολέμου, μεταξύ άλλων) από ό,τι αναμενόταν.
Αντίθετα, ένα πολυτιμότερο ρούβλι όχι μόνο φέρνει περισσότερα χρήματα στη Μόσχα, αλλά είναι και ζήτημα εθνικής υπερηφάνειας, όταν οι άλλες χώρες είναι διατεθειμένες να πληρώνουν για τις ρωσικές εξαγωγές στο εθνικό νόμισμα.
Με μεγαλύτερη ζήτηση για το ρούβλι, η Μόσχα μπορεί να αμφισβητήσει την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου, αν και παραμένει ασαφές εάν η Κίνα θα στηρίξει ένα τέτοιο σχέδιο.
Αναλυτικά το ρεπορτάζ στο moneyreview.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.