Το ΔΝΤ διαπραγματεύεται τον τελευταίο χρόνο τους όρους κάτω από τους οποίους θα μπορούσε να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα, κρίνοντας ως μη ρεαλιστικούς τους οικονομικούς στόχους που έχουν τεθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης, χωρίς προηγουμένως να προηγηθεί μία γενναία απομείωση του χρέους.
Εντούτοις, το Ταμείο έχει αρχίσει να υποχωρεί στην αντίσταση των Ευρωπαίων για απομείωση του ελληνικού χρέους και βρίσκεται πλέον σε συζητήσεις, προκειμένου να αποδεχθεί έναν νέο ρόλο που θα του επιτρέψει να λαμβάνει μέρος στο παιχνίδι με λιγότερη επισημότητα.
Με αυτό τον τρόπο, το Ταμείο δεν θα είναι υποχρεωμένο να προχωρά κάθε τρεις μήνες σε ελέγχους συμβατότητας με το πρόγραμμα και αφενός η Κριστίν Λαγκάρντ θα μπορεί να πει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου ότι δεν παραβιάζονται οι κανόνες και αφετέρου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να πει ότι διατήρησε το ΔΝΤ στο παιχνίδι.
Η ακριβής φύση του ρόλου του ΔΝΤ δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, ωστόσο εκτιμάται ότι θα είναι κάτι περισσότερο από απλά συμβουλευτικός και θα το καθιστά υπεύθυνο για την κατάρτιση συμφωνιών και τη διαπραγμάτευση εγγράφων, πάντα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ελληνικές αρχές.
Σύμφωνα με άλλη πηγή, το ΔΝΤ δεν προτίθεται να βάλει χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά θα παράσχει τεχνική βοήθεια από τη θέση ενός ειδικού συμβούλου που θα δημιουργηθεί ειδικά για το ελληνικό πρόγραμμα.
«Οι συζητήσεις αυτής της εβδομάδας έκαναν ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει επισήμως. Το Ταμείο ωστόσο θα παραμείνει μέρος της τρόικας και θα συμμετάσχει στις συζητήσεις» πρόσθεσε η πηγή που δεν κατονομάζεται.
Για διαμάχη μεταξύ Γερμανών και ΔΝΤ κάνει, εν τω μεταξύ, λόγο η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
«Πού θα καταλήξει η διαμάχη αυτή, θα φανεί στους επόμενους δυόμισι μήνες» αναφέρει.
«Δεν θα έλεγα ότι όλα έχουν τελειώσει», διαμηνύει εκπρόσωπος του ΔΝΤ, τον οποίο επικαλείται η γερμανική εφημερίδα.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που δημοσιεύει η Καθημερινή, το Ταμείο, προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, προβάλλει τρεις σκληρές απαιτήσεις εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης.
Πρόκειται για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς μεταξύ νέων και παλαιών συνταξιούχων, μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ακόμα και κάτω από τις 7 χιλιάδες ευρω και παρεμβάσεις σε απολύσεις και απεργίες.
Με βάση τα παραπάνω, κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η δεύτερη αξιολόγηση να παραταθεί ακόμα και μέχρι τον Μάρτιο αν και η διακηρυγμένη βούληση της κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα.
Το ελληνικό πρόγραμμα και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας του αυριανού Eurogroup.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.