ΚΑΙΡΟΣ

Όλα τα μέτρα που συμφώνησαν οι αρχηγοί

Του Σωτήρη Νίκα

Εναν πλήρη κατάλογο με όλα τα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων ελέγχουν τα κλιμάκια της τρόικας, ώστε να προετοιμάσουν την έκθεσή τους για τους επικεφαλής της αποστολής που καταφθάνουν την Κυριακή στην Αθήνα και αρχίζουν τις διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο από τη Δευτέρα.

Στη λίστα αυτή αποτυπώνονται οι επιπτώσεις των μέτρων έως και το 2016, αν και είναι ξεκάθαρο ότι το μεγαλύτερο μέρος θα υλοποιηθεί μέσα στο 2013. Τα μηνύματα που έρχονται από την τρόικα, όμως, δείχνουν πως η διαπραγμάτευση δεν θα είναι καθόλου εύκολη και ότι το πακέτο των μέτρων δεν θα πρέπει να θεωρείται «κλεισμένο» σε αυτή τη φάση.

Μάλιστα, είναι σαφές ότι σε σχέση με το πακέτο μέτρων που είχε καταρτιστεί στα τέλη Αυγούστου και είχε παρουσιαστεί στην τρόικα, σήμερα υπάρχουν κάποιες διαφορές που είναι σημαντικές και ανέρχονται σχεδόν σε 1 δισ. ευρώ. «Κενό» το οποίο το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να καλύψει με την ισόποση αύξηση των φορολογικών εσόδων, ώστε να μπορέσει να ισορροπήσει μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση (δεν ήθελαν άλλες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα) και της τρόικας (επέμενε στην προώθηση σκληρών περικοπών).

Από τις αλλαγές που έγιναν στο πακέτο των μέτρων τις τελευταίες 15 μέρες, προκύπτει ότι τα υπουργεία Εσωτερικών, Αμυνας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν μπόρεσαν να πείσουν την τρόικα για τις παρεμβάσεις που θα προωθούσαν, με αποτέλεσμα να «κουρευτούν» οι περικοπές δαπανών που θα έκαναν. Στους δήμους, το πρώτο πακέτο μέτρων προέβλεπε εξοικονόμηση 736 εκατ. ευρώ και τώρα μόλις 298 εκατ. ευρώ. Στην Αμυνα, οι περικοπές θα έφθαναν στα 504 εκατ. ευρώ, αλλά πλέον υπολογίζονται σε 403 εκατ. ευρώ. Επίσης, το κονδύλι εξοικονόμησης από την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα ανερχόταν στα τέλη Αυγούστου στο 1,2 δισ. ευρώ και τώρα εκτιμάται στο 1 δισ. ευρώ.

Συνολικά, η εξοικονόμηση δαπανών ανέρχεται στα 10,576 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014, ενώ θετική δημοσιονομική επίπτωση θα υπάρχει και στην επόμενη διετία (2015 - 2016) ανεβάζοντας το όφελος στα 11,418 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, από τα φορολογικά μέτρα που θα εφαρμοστούν θα προκύψει καθαρή αύξηση εσόδων της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ.

Από το σκέλος των δαπανών, εντός του 2013 θα περικοπούν τα 7,61 δισ. ευρώ, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο Μνημόνιο. Μάλιστα, βάσει αυτού του ποσού έχει καταρτιστεί και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013 που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα. Για το 2014 οι περικοπές δαπανών θα ξεπεράσουν τα 2,9 δισ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι θα προκύψει δημοσιονομικό όφελος 559 εκατ. ευρώ το 2015 και άλλων 283 εκατ. ευρώ το 2016.

Το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών το «σηκώνουν» οι συντάξεις. Συνολικά στη διετία 2013-2014 θα μειωθεί το κονδύλι για συντάξεις κατά 4,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,6 δισ. ευρώ θα περικοπούν το 2013 μόνο. Το μέτρο που θα αφαιρέσει από τους συνταξιούχους το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους είναι η κατάργηση των δώρων τόσο στις κύριες συντάξεις όσο και στις επικουρικές.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται επίσης η διαθεσιμότητα 15.000 υπαλλήλων έως το 2014, το «πάγωμα» των προσλήψεων στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, η μείωση των επιδομάτων αλλοδαπής που λαμβάνουν όσοι εργάζονται στο εξωτερικό και πολλές ακόμα επίπονες περικοπές.

Πηγή: Πηγή: Καθημερινή