ΚΑΙΡΟΣ

Οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις κυβέρνησης - θεσμών στα εργασιακά

Τα εργασιακά φαίνονται να εξελίσσονται ως το πιο δύσκολο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, ενώ όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά, αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κρατούν, μέχρι στιγμής, επιφυλακτική θέση στις συναντήσεις (μία σε υψηλό επίπεδο και μία πολύωρη σε τεχνικό επίπεδο) προβαίνοντας μόνο σε διευκρινιστικές ερωτήσεις επί των θέσεων που προέβαλε αναλυτικά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Το ΔΝΤ έχει ανοίξει τα χαρτιά του μόνο για το θέμα του ορίου στις απολύσεις.

Συγκεκριμένα, ζητάει αύξηση από το 5% στο 10% του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ενώ υπερασπίζεται τις ρυθμίσεις που έχουν έρθει ως τώρα με τα μνημόνια στην αγορά εργασίας.

Δεν έχει οριστεί ακόμα η επόμενη συνάντηση σε υψηλό επίπεδο με τους θεσμούς. Πιθανό πάντως θεωρείται να πραγματοποιηθεί εντός του Σαββατοκύριακου.

Η καθυστέρηση οφείλεται, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους, στην προσπάθεια των θεσμών να διαμορφώσουν μια κοινή θέση απέναντι στην ελληνική πλευρά, η οποία έχει προβάλλει πλήρως το πακέτο των προτάσεων και θέσεων της.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται εφικτό να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, και να υπάρξει συμφωνία που θα παρουσιασθεί στο επόμενο Eurogroup.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να αποχωρήσουν, όπως έχει προγραμματισθεί, στις 22 Νοεμβρίου και οι συζητήσεις θα συνεχισθούν μέσω τηλεδιασκέψεων και ηλεκτρονικών επικοινωνιών καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα, με ενδιάμεση ημερομηνία ορόσημο την 28η Νοεμβρίου οπότε και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Η ελληνική πλευρά προχωρά με "motto": όχι υποχώρηση στις βασικές αρχές αλλά χωρίς άσκοπη καθυστέρηση. Ενώ - όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν οι ίδιοι κύκλοι - η πίεση χρόνου είναι πρόβλημα των θεσμών.

Ομαδικές απολύσεις

Από πλευράς της η ελληνική πλευρά επιμένει ότι το όριο απολύσεων δεν πρέπει να αλλάξει καθώς βρίσκεται στον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ.

Εκκρεμεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το ζήτημα της διοικητικής προέγκρισης με εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να βγει η απόφαση ακόμη και μετά τις 5 Δεκεμβρίου, γεγονός που πράγματι θα δημιουργήσει δυσκολία, όπως επιβεβαιώνουν οι κύκλοι του υπουργείου. Ήδη πάντως η πρόταση του εισαγγελέα τίθεται ενάντια στο υπουργικό βέτο όπως ισχύει, ρύθμιση που ισχύει στο ελληνικό δίκαιο αλλά πράγματι δεν συμβαδίζει με το πνεύμα της ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Η θέση που υποστηρίζεται από ελληνικής πλευράς είναι ότι κάποια μορφή ουσιαστικού προελέγχου θα πρέπει να υπάρχει - χωρίς να αποσαφηνίζεται ποια θα μπορούσε να είναι αυτή - ώστε να προστατεύεται ο εργαζόμενος και να μην συνιστά μονόδρομο η καταφυγή του στα δικαστήρια.

Δεν έχει τεθεί στο τραπέζι το ζήτημα της μερικής επιδότησης από το κράτος σε περίπτωση μειωμένης - εκ περιτροπής απασχόλησης των εργαζομένων με σκοπό να αποφευχθούν από μία επιχείρηση που τελεί σε δυσκολία οι ομαδικές απολύσεις (πρόταση των εμπειρογνωμόνων) στο πόρισμα για τα εργασιακά που συνιστά και βάση της διαπραγμάτευσης). Αλλά συζητείται το κοινωνικό πλάνο ως προϋπόθεση νομιμότητας της απόφασης για ομαδικές απολύσεις.

Συλλογικές Διαπραγματεύσεις

Πάγια θέση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας - η οποία έχει τονισθεί σε όλες τις συζητήσεις με τους θεσμούς - είναι η ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες - όπως υπογραμμίζεται - τελούν υπό κατάρρευση, σε δύο άξονες:

- Την επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών και
- Την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης υπέρ των εργαζομένων μεταξύ κλαδικής και επιχειρησιακής σύμβασης

Ζητήματα επί αλλαγής στα οποία οι θεσμοί έχουν εκφράσει πάντως την αντίθεσή τους

Κατώτατος Μισθός - Υποκατώτατος Μισθός των νέων κάτω από 25 ετών

Συζητείται μόνο ο τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού, αν δηλαδή θα καθορίζεται από το κράτος ή σε επίπεδο Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων - ενώ δεν έχει τεθεί ζήτημα ύψους του κατώτατου μισθού, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Πρόκειται για ένα από τα δυσκολότερα σημεία της διαπραγμάτευσης καθώς οι θεσμοί επιμένουν στον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος, χαρακτηρίζοντας "εμβληματική" την εν λόγω μεταρρύθμιση.

Στο θέμα του υποκατώτατου μισθού των νέων (511 ευρώ σήμερα μεικτά για νέους κάτω από 25 ετών) η ελληνική πλευρά υποστηρίζει σθεναρά - μιλώντας για ζήτημα νομιμότητας - ότι πρόκειται για διάκριση, βάσει ηλικίας που αντίκειται στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, ενώ ήδη υπάρχει σχετική απόφαση από την αρμόδια ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ επιμένει και στη διατήρηση της μετενέργειας.

Πρόκειται για θέμα που η ίδια η ελληνική πλευρά έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αποτιμούν ως θετικό ότι γίνεται μακρά συζήτηση εν γένει για το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο.

Συνδικαλιστικός Νόμος

Καμία αλλαγή στο δικαίωμα κήρυξης απεργίας δεν συζητάτε από ελληνικής πλευράς η οποία όμως αφήνει ανοιχτό το θέμα μικρών παρεμβάσεων στον συνδικαλιστικό νόμο.

ΟΜΕΔ - Διαιτησία

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, έχει γίνει ερώτηση για το ζήτημα της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία (αλλαγές επί της οποίας ζητά ιδίως ο ΣΕΒ) με την ελληνική πλευρά να υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συζητηθεί, υπάρχει η σχετική απόφαση του ΣτΕ, άρα πρόκειται για θέμα νομιμότητας.

Ασφαλιστικό

Δεν έχει ανοίξει ζήτημα ασφαλιστικού - επιμένουν τέλος οι κύκλοι του υπουργείου - παρά μόνο παρακολούθηση της προόδου εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού νόμου δια της έκδοσης των αναγκαίων υπουργικών αποφάσεων.


Πηγή: skai.gr - Μάιρα Μπάρμπα