ΚΑΙΡΟΣ

Οι «κόκκινες γραμμές» του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που μετέδωσε πρώτος ο ΣΚΑΪ το βράδυ της Κυριακής- λίγες ώρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες- αξιωματούχοι του ΔΝΤ άρχισαν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις να σκιαγραφούν τις «κόκκινες γραμμές» που σταδιακά το Ταμείο φέρεται να προτίθεται να θέσει στην πρώτη συνάντηση με τη νέα ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολυσυζητημένης αναθεώρησης/ επικαιροποίησης/ αλλαγής/ επαναδιαπραγμάτευσης (όπως θέλει ας το πει κανείς) επιμέρους όρων του Μνημονίου για την Ελλάδα.

 Σύμφωνα με τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το ΔΝΤ φέρεται να απορρίπτει εκ των προτέρων κάθε συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση που θα αφορά έστω και την παραμικρή άρση αλλαγών σε νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και τον κατώτατο μισθό. Αντίθετα, το Ταμείο φαίνεται να επεξεργάζεται ήδη και ένα δεύτερο πακέτο ανατροπών στα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα στο εργασιακό τοπίο στην Ελλάδα με το επιχείρημα που συχνά επικαλούνται τα στελέχη του, ότι δηλαδή "η χώρα χρειάζεται επιπλέον δυνατές ενέσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς της".

Στο πλαίσιο αυτό, το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ λέει ότι δεν πρέπει να αποκλείεται ούτε το σενάριο κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, το οποίο παρασκηνιακά από τη μεριά του Ταμείου δεν αποκλείεται ότι μπορεί και να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές αν αποδειχθεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον "βήματα προς την κατεύθυνση επίτευξης ανταγωνιστικότητάς της οικονομίας της".

Επιπλέον, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο ΣΚΑΪ, το Ταμείο ετοιμάζεται να πιέσει σκληρά τη νέα ελληνική κυβέρνηση για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, θέμα στο οποίο εκτιμάται ότι θα είναι ανυποχώρητο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το ΔΝΤ πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που της έχουν τεθεί. Επιπλέον, στα ζητήματα της φορολογίας τα στελέχη του Ταμείου λένε σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι περιμένουν να "ακούσουν τις προτάσεις που θα καταθέσει η νέα ελληνική κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αναδιοργάνωση του φορολογικού συστήματος στη χώρα".

Εκτίμηση των τεχνικών εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ είναι ότι η Ελλάδα έχει μείνει πάρα πολύ πίσω σε μία σειρά από στόχους που είχαν τεθεί τόσο σε ό,τι αφορά τα έσοδα του κράτους όσο και την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τις οποίες, όπως λένε, έχει δεσμευτεί η ελληνική πλευρά. Άποψη, πάντως, που εκφράστηκε από πηγή του Ταμείου έκανε λόγο για την ανάγκη αναπτυξιακής τόνωσης στην ελληνική οικονομία δείχνοντας όμως προς την πλευρά των Ευρωπαίων, οι οποίοι- όπως είπε- "καλούνται οι ίδιοι να πάρουν για αυτό το θέμα συγκεκριμένες αποφάσεις και μάλιστα σύντομα τόσο για την Ελλάδα όσο και για άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες", προσβλέποντας προφανώς στην επικείμενη κρίσιμη σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Το ΔΝΤ δε θα δώσει κανένα πράσινο φως για την άφιξη της αποστολής της Τρόικας στην Αθήνα μέχρις ότου να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα. Επίσης το Ταμείο επιθυμεί το σχηματισμό ελληνικής κυβέρνησης το συντομότερο δυνατόν "ώστε ξεκινήσει η Ελλάδα να τρέχει για να καλύψει το χαμένο έδαφος" όπως είπε αξιωματούχος του ΔΝΤ στον ΣΚΑΪ.

Ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας του ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ η κ. Λαγκάρντ σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Ταμείο επιβεβαίωσε την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας του ΔΝΤ κατά 456$ δισ. από κεφάλαια που θα δώσουν αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες με σκοπό την δημιουργία ενός επιπλέον τείχους προστασίας απέναντι στην ευρωπαϊκή κρίση με σκοπό την σταθεροποίηση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, όπως αναφέρει η ανακοίνωση. Από τις χώρες που βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη είναι η Ιαπωνία, η Κίνα και η Γερμανία. Σημειωτέον ότι οι ΗΠΑ δεν μετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια κεφαλαιακής ενίσχυσης του ΔΝΤ μένοντας σταθερές στη θέση που πολλάκις έχουν εκφράσει ότι "η Ευρώπη έχει τα κεφάλαια να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση χρέους". Το ποσόν των 456$ δισ. είναι κατιτίς μικρότερο από το ποσό των αρχικών προσδοκιών για την συγκέντρωση 600$ δισ. με πολλούς αναλυτές να προεξοφλούν ότι δε θα αποδειχθεί αρκετό αν κρίνει κανείς το πόσες ακόμα ευρωπαϊκές οικονομίες περιμένουν στη σειρά με πιθανότητα υπαγωγής τους στους μηχανισμούς στήριξης.

Πάντως η σύνοδος των G20 στο Μεξικό που συνεχίζεται και σήμερα, έχει ειδικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα με δεδομένο ότι ίσως καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό και η στρατηγική του ΔΝΤ από μέρους των χωρών που συμμετέχουν εκεί για τη στάση του απέναντι στα προγράμματα στήριξης οικονομιών που ήδη τρέχουν στην ευρωζώνη, την ευελιξία που μπορεί να υπάρχει σε αυτά, την χρονική περίοδο χάριτος που ενδέχεται να δοθεί στις πληγείσες χώρες καθώς και τι είδους αναπτυξιακή βοήθεια αυτές χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν την βαθιά ύφεση στην οποία έχουν περιέλθει λόγω της αντιαναπτυξιακής διάστασης των σκληρών μέτρων λιτότητας. Πηγή: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ