Η εφημερίδα σημειώνει: «Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου ρίχνουν τη σκιά τους – ακόμη και στους υπ. Οικονομικών. Την Παρασκευή συνέρχονται στο Βουκουρέστι και για πρώτη φορά θα ρίξουν μια ματιά στην επομένη των ευρωεκλογών. Οι προοπτικές για την επόμενη νομοθετική περίοδο δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστες. Η ΕΕ αντιμετωπίζει τεράστιες 'οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις' και δεν είναι ιδιαιτέρως καλά προετοιμασμένη, προειδοποίησε η Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή της ΕΕ σε έγγραφο εργασίας, που έχει στη διάθεσή της η Ηandelsblatt. Η επιτροπή αυτή συναποτελείται από υψηλόβαθμος εκπροσώπους των υπ. Οικονομικών, κεντρικών τραπεζών και της Κομισιόν. 'H διεθνής οικονομική και πολιτική κατάσταση εμφανίζεται πιο δύσκολη από ό,τι την τελευταία πενταετία' αναφέρει το έγγραφο. Εκτός από τις 'εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις' θα πρέπει να ξεπεραστούν και οι συνέπειες του Brexit. H ψηφιοποίηση φέρνει όχι μόνο ευκαιρίες αλλά και κινδύνους. Η κλιματική αλλαγή έχει αναχθεί σε 'επείγουσα ανησυχία' και απαιτεί 'κατάλληλες προσαρμογές' που θα μπορούσαν να συνδεθούν με 'υψηλά κοινωνικά, οικονομικά και χρηματοπιστωτικά κόστη'».
Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται η Handelsblatt, και οι συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί δέκα χρόνια μετά. Στο έγγραφο επισημαίνονται οι αδυναμίες του τραπεζικού τομέα, η υψηλή ανεργία και τα υψηλά χρέη δημοσίου και πολιτών σε ορισμένα κράτη-μέλη. Σε αυτά προστίθενται, βάσει του εγγράφου, η αρνητική δημογραφική εξέλιξη και η μείωση της παραγωγικότητας. Όπως επισημαίνει η Handelslblatt σε παρόμοια συμπεράσματα καταλήγει και σχετική ανάλυση του Ινστιτούτου Bruegel που έγινε για τους υπ. Οικονομικών. Το Bruegel, όπως αναφέρει η Handelsblatt, επισημαίνει επίσης την αργή αύξηση της παραγωγικότητας και της καινοτομίας, τις ελλιπείς δαπάνες για έρευνα στην Ευρώπη έναντι των ΗΠΑ αλλά και τον διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των κρατών μελών.
«Φρέσκο χρήμα για την Ελλάδα»
Τόσο το έγγραφο της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής της ΕΕ όσο και η ανάλυση του Bruegel εστιάζουν επίσης στις μελλοντικές προοπτικές και κάνουν προτάσεις αναφορικά με τις οικονομικοπολιτικές προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν. «Για παράδειγμα τόσο η Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή συνιστούν την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης» γράφει η HB, ενώ σε μείζον θέμα ανάγουν επίσης το ζήτημα της φορολογικής πολιτικής. Σε αντίθεση με την πρώτη, το Bruegel εστιάζει στην «ελλιπή οικονομική σύγκλιση» των μελλοντικά 27 χωρών της Ευρώπης και αναφέρει παρά το ότι χώρες της ανατολικής Ευρώπης που εισήλθαν στην ΕΕ το 2004 γρήγορα ανέκαμψαν, άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες έκαναν βήματα πίσω. Το Bruegel προειδοποιεί επίσης, γράφει η HB, ότι τα προβλήματα της Γαλλίας και της Ιταλίας επηρεάζουν και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Ειδικότερα για την ευρωζώνη το ινστιτούτο θεωρεί ότι πρέπει να μπορεί να υποστηρίξει μεταρρυθμίσεις και ότι ένα χρήσιμο εργαλείο προς αυτό θα ήταν η θέσπιση ενδεχομένως ενός «προϋπολογισμού της ευρωζώνης».
Το δημοσίευμα κλείνοντας αναφέρεται ειδικότερα στην Ελλάδα, μιας και θα απασχολήσει και στο Βουκουρέστι τους υπ. Οικονομικών: «Το Eurogroup μετά από κάποιες καθυστερήσεις είναι έτοιμο να παράσχει νέα βοήθεια στην Ελλάδα ύψους 970 εκατομ. ευρώ. Πρόκειται για κέρδη κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα. Η Ελλάδα έπρεπε να εκπληρώσει διάφορα προαπαιτούμενα. Μεταξύ άλλων η ευρωζώνη απαίτησε να διευθετηθούν πιο γρήγορα και πιο συστηματικά απαιτήσεις έναντι ενυπόθηκων οφειλετών. Στόχος είναι να μειωθούν τα επισφαλή δάνεια στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Μέχρι την εκταμίευση του ποσού θα περάσουν μερικές εβδομάδες, καθώς τα εθνικά κοινοβούλια, συμπεριλαμβανομένου και του γερμανικού, πρέπει να δώσουν προηγουμένως την συγκατάθεσή τους».
Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια…
Τις επικείμενες ευρωεκλογές σχολιάζει και η αυστριακή εφημερίδα Die Presse σημειώνοντας: «Για πρώτη φορά από τότε –πριν από ακριβώς 40 χρόνια- που το Ευρωκοινοβούλιο εκλέγεται με άμεση ψηφοφορία από τους λαούς της Ευρώπης, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θα συνιστούν πια από κοινού την απόλυτη πλειοψηφία. Έτσι μετά τις 26 Μαΐου οι Μαύροι και οι Κόκκινοι (σσ: αναφορά στα χρώματα των αντίστοιχων ευρωομάδων) δεν θα καταφέρουν, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, να μοιράσουν μεταξύ τους τα κορυφαία αξιώματα των ευρωπαϊκών θεσμών. (…) Αυτό θα ενίσχυε σημαντικά τη δημοκρατική νομιμοποίηση των ευρωπαίων αξιωματούχων. Αλλά θα σήμαινε επίσης, ότι η ευκαιρία του Μάνφρεντ Βέμπερ, του υποψηφίου (σσ: για την προεδρία της Κομισιόν) από τους Χριστιανοκοινωνιστές θα μειωνόταν στο ελάχιστο – διότι οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες θα τον υποστήριζαν μόνο έναντι τόσο μεγάλων υποχωρήσεων που θα ανάγκαζαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να αναζητήσει αντικαταστάτη».
Πηγή: Deutsche Welle
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.