Του Χρυσόστομου Τσούφη
Η δεύτερη απόφαση μείωσης της παραγωγής μέσα σε μόλις 6 μήνες που έλαβε ο ΟΠΕΚ+ αφήνει την αγορά με συνολικά 3,66 εκατομμύρια βαρέλια λιγότερα ημερησίως το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 3,7% της παγκόσμιας ζήτησης.
Τον περασμένο Οκτώβριο η απόφαση για περικοπή παραγωγής ήταν 2εκατ βαρέλια. Τον Μάρτιο η Ρωσία, επίσης μέλος του ΟΠΕΚ, μείωσε από μόνη της την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια για να... τριτώσει το κακό με την Κυριακάτικη ανακοίνωση για επιπλέον 1,16 εκατομμύρια βαρέλια περικοπών.
Για πολλούς στην ουσία της η απόφαση αυτή είναι μια προσπάθεια του ΟΠΕΚ να αναδειχθεί στον ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ του πετρελαίου - κι άρα σε έναν εξίσου σημαντικό πόλο με τις κεντρικές τράπεζες - καθορισμού των αποφάσεων για την παγκόσμια οικονομία. Οι πετρελαιοπαραγωγοί βλέπουν τόσους μήνες τους κεντρικούς τραπεζίτες να αυξάνουν τα επιτόκια για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό αλλά να σπρώχνουν έτσι τις οικονομίες στο χείλος της ύφεσης που σημαίνει μικρότερη κατανάλωση και λιγότερα χρήματα για τη Σ. Αραβία, το Κουβέιτ, τη Ρωσία κτλ.
Από τα κοντά 90$/βαρέλι, ο μαύρος χρυσός τον Μάρτιο έφτασε να διαπραγματεύεται και κάτω από τα 70$. Αντέδρασαν λοιπόν για να προστατέψουν τα κεκτημένα τους και άλλωστε είχαν προειδοποιήσει γι' αυτό. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ιδιαίτερος γνώστης για να ερμηνεύσει τις δηλώσεις των επικεφαλής του ΟΠΕΚ τον Οκτώβριο οι οποίοι ον κάμερα διαβεβαίωναν ότι δεν θα αφήσουν την αγορά( τις τιμές ) να συντριβεί και να τρέχουν εκ των υστέρων να διορθώσουν τα πράγματα.
Είναι ενδεχόμενο πάντως να πυροβολήσουν τα πόδια τους. Η κίνηση τους αυτή να υποδαυλίσει εκ νέου τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε πτωτική πορεία, οι κεντρικές τράπεζες να μην κάνουν πίσω και να συνεχίσουν τις αυξήσεις, η ύφεση ούτως ή άλλως να έρθει και η ζήτηση να πέσει στα τάρταρα. Το ζήτημα είναι ποιος θα κάνει πρώτος πίσω...
Από το βράδυ της Κυριακής όλοι οι αναλυτές προσπαθούν να ψυχανεμισθούν τι θα γίνει από εδώ και πέρα με τις τιμές του πετρελαίου. Τα βασικά σενάριο φαίνεται να είναι 2:
-Στο πρώτο, η ζήτηση το β' εξάμηνο του έτους θα ανακάμψει και η Ρωσική παραγωγή θα πληγεί σημαντικά από τις κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί. Η τιμή θα εκτοξευθεί πολύ πάνω από τα 100$/βαρέλι.
-Στο δεύτερο η ζήτηση υποχωρεί ακόμη περισσότερο το β' εξάμηνο του έτους καθώς μεγάλα κομμάτια της υφηλίου θα αντιμετωπίζουν ύφεση και η Ρωσία θα αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτική στις κυρώσεις. Οι περικοπές αυτές εξασφαλίζουν ότι οι τιμές δεν θα υποχωρήσουν κάτω από τα 70$.
Η απόφαση του ΟΠΕΚ έχει και γεωπολιτικές συνέπειες. Μερίδα αναλυτών έσπευσε να μιλήσει για συμπαιγνία Ριάντ-Μόσχας. Το Ριάντ το διαψεύδει κατηγορηματικά παρότι σε όλες τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ οι 2 χώρες είναι πάντα στην ίδια πλευρά. Ανεξάρτητα από το τι ισχύει πάντως, όλοι συμφωνούν ότι πρόκειται για μια ακόμη αποτυχία της Αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή. Μια πολιτική που οδηγεί αργά αλλά σταθερά τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες κλειδιά της περιοχής προς τις Κινεζικές και Ρωσικές αγκάλες.
Κάπως έτσι – κι εφόσον η ανοδική τάση των τιμών συνεχιστεί – οι πρατηριούχοι ίσως δικαιωθούν και τελικά το Πάσχα στο χωριό γίνει με 2€/λίτρο τιμή βενζίνης. Από τις 10 Μαρτίου, παρότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου είχε μειωθεί σημαντικά, στην Ελλάδα είναι κολλημένη στο 1,9€ μεσοσταθμικά. Και ίσως τότε και η κυβέρνηση να πιεστεί και να εξαγγείλει ένα ακόμη fuel pass αφού δημοσιονομικός χώρος υπάρχει.
Από τη πρωταπριλιά δε και μέχρι το τέλος του μήνα όταν και τελειώνει η περίοδος διάθεσης του, το πετρέλαιο θέρμανσης δεν θα έχει κρατική επιδότηση.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.