Το κρίσιμο ερώτημα είναι το εύρος του πακέτου παροχών, καθώς εάν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που έχει απεργαστεί το οικονομικό επιτελείο το κόστος μπορεί να ανέλθει και στα 6 δισεκ. ευρώ.
Μακράν η πιο «ακριβή» παροχή θα είναι η ενδεχόμενη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου, η οποία υπολογίζεται πως θα κοστίσει 1,9 δισεκ. ευρώ σε δυνητικά φορολογικά έσοδα.
Ακόμα 1 δισεκ. ευρώ μπορεί να κοστίσει η μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ η μείωση του συντελεστή φορολογίας κατά δύο μονάδες, στο 20%, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια 877 εκατομμυρίων ευρώ.
Στον «κατάλογο» πιθανών παροχών περιλαμβάνονται επίσης η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση του συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων, το κοινωνικό μέρισμα και η έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή φόρου.
Το ερώτημα ωστόσο είναι εάν τα δημόσια οικονομικά και το προφίλ της χώρας στις αγορές χρέους μπορούν να αντέξουν τόσο γενναιόδωρες παροχές.
Η στάση της Αθήνας έχει ήδη προκαλέσει την δυσφορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε χθες πως δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να πετυχαίνει υπερπλεονάσματα θυσιάζοντας τις δημόσιες επενδύσεις.Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.