Ο ΦΠΑ και το ασφαλιστικό τα «εισιτήρια επιστροφής» της τρόικας

Ριζικές αλλαγές επίκεινται στο ασφαλιστικό αν γίνουν δεκτές οι πιέσεις της τρόικας. «Η τρόικα ζητά ουσιαστικά να ξηλωθεί όλος ο νόμος Λοβέρδου του 2010, και να ξανατεθούν όλα από την αρχή», τόνισε το Σάββατο στο Mega ο πρώην υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι τέτοια μέτρα δεν μπορούν να γίνουν δεκτά.

«Από τα 2,5 δισεκ. ευρώ δημοσιονομικού κενού που υποστηρίζει η τρόικα που υπάρχει, απαιτεί να καλυφθεί το 1,3 με 1,5 δισεκ. ευρώ από το ασφαλιστικό, γιατί το θεωρεί μόνιμα μέτρα» εξήγησε ο πρώην υπουργός.

Μεταξύ άλλων, η τριμερής ζητεί να ανέβει στα 22 χρόνια, από τα 15, ο ελάχιστος χρόνος για σύνταξη, ή αλλιώς να αυξηθεί από τα 4.5 χιλιάδες στα 6 ακόμη και στα 6,5 χιλιάδες ένσημα ο ελάχιστος χρόνος για σύνταξη. Επίσης, ζητεί να συνταξιοδοτούνται όλοι στα 62 τους χρόνια και να καταργηθούν όλα τα ενδιάμεσα όρια. Να γίνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια για την χορήγηση του ΕΚΑΣ. και να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης. Να γίνεται για όλους με βάση την τελευταία πενταετία και όχι με την καλύτερη πενταετία και να αλλάξουν και οι συντελεστές.

Σύμφωνα με τον κύριο Κουτρουμάνη αν ισχύσει η τελευταία πενταετία στον υπολογισμό της σύνταξης που οι μισθοί είναι μειωμένοι κατά 21% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία θα μειωθούν αντίστοιχα κατά 20% και οι συντάξεις σε συνδυασμό με τις αλλαγές συντελεστή.

Σε ό,τι αφορά το θέμα με τα 62 έτη, ο κύριος Κουτρουμάνης είπε ότι υπάρχει κίνδυνος για το αντίθετο αποτέλεσμα αφού θα σπεύσουν να βγουν σε σύνταξη 150,000 άτομα που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης. Επίσης αν δεχτούμε την πρόταση για το ΕΚΑΣ ελάχιστοι θα το παίρνουν πλέον.

Η Ελληνική πλευρά φέρεται να έχει αποδεχτεί την αύξηση του πολύ χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 6,5% που είναι σήμερα, στο 9% ή 9,5%, πιθανότατα μόνο για τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία.

Ανάμεσα στα σενάρια που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου είναι και η αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ, κατά μίση μονάδα, από το 23% στο 23,5%.

Η τρόικα επιμένει σε δημοσιονομικό κενό ύψους 2,5 με 3 δισεκ. ευρώ, και ζητά αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στις εφορίες που ήδη εφαρμόζεται και ήδη έχουν κάνει ρυθμίσεις χρεών 40 χιλιάδες φορολογούμενοι.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν τα εργασιακά που γίνονται ήδη δεκτά από την κυβέρνηση. αλλά αυτό που δεν συζητά η Αθήνα είναι η παράταση του μνημονίου πέραν του ενός μηνός και μόνο για τεχνικούς λόγους,


Σύμφωνα με παράγοντες της τρόικας, ο χρόνος τελειώνει, και μόνο ένα πακέτο ισχυρών δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά - μέσα στις επόμενες ώρες - θα καθιστούσε εφικτή την εκκίνηση των τεχνικών εργασιών για να κλείσει ο έλεγχος, κάτι που αν δεν γίνει ως το τέλος της χρονιάς θα υπάρξει «πραγματικός κίνδυνος για τη χώρα».

Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, τη συγκεκριμένη στιγμή μια άρνηση «θα οδηγούσε τη χώρα σε μία άνευ προηγουμένου πολιτική αστάθεια» και η συμφωνία με την πλευρά των δανειστών για την αξιολόγηση και για την προληπτική γραμμής στήριξης «φαντάζει ως η μοναδική διέξοδος».

Τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βρεθεί ένας βηματισμός που θα επιτρέψει στην τρόικα να επιστρέψει γρήγορα στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί σύντομα το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, εξέφραζε την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

«Κόκκινες γραμμές» από ΠΑΣΟΚ

«Το ΠΑΣΟΚ δε θα δεχτεί τη λήψη μέτρων που δεν πρόκειται να περάσουν από τη Βουλή και να γίνουν ανεκτά από την κοινωνία» υποστηρίζουν από την πλευρά τους πήγες της Χαριλάου Τρικούπη για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Είχε προηγηθεί, την Παρασκευή το μεσημέρι, συνάντηση των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου, Χαρδούβελη, στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Με τη φράση «πολλά γίνονται, πολλά γίνονται» είχε απαντήσει μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στις ερωτήσεις δημοσιογράφων, αν ισχύουν οι πληροφορίες περί αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ.

Αντιδράσεις στα μέτρα 


Οργισμένη είναι η πρώτη αντίδραση του ΣΕΤΕ στο ενδεχόμενο της αύξησης του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, που εκτιμάται ότι θα μειώσει τη ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού. 

«Η αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% είναι άλλη μια παράλογη και βέβαια αναποτελεσματική απαίτηση της τρόικας. Δεν πρόκειται να συνεισφέρει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων και των πολιτών έχει εξαντληθεί», σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Πηγή: skai.gr