Του Χρυσόστομου Τσούφη
Με την δημοσιοποίηση των συστάσεων της Κομισιόν προς την Ελλάδα, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί όλα τα τμήματα του δρόμου που έχει τελικό προορισμό την επενδυτική βαθμίδα.
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είχε κάποια αρνητική έκπληξη. Θεωρεί ρεαλιστικό τον φετινό στόχο ανάπτυξης και φιλόφοξο αυτόν του 2024 και περιέχει συστάσεις για το πώς πρέπει να κινηθεί η επόμενη ελληνική κυβέρνηση στον τομέα των δημοσιονομικών με μείωση δαπανών κατά 2,6%, της φορολόγησης και των μεταρρυθμίσεων. Βέβαια τα μεγέθη της ανάπτυξης δεν είναι γραμμένα στην πέτρα αλλά θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τις Βρυξελλες.
Είχαν βεβαίως προηγηθεί οι εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων είδαν θετικά οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης. Στα σημειώματα τους – άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο – αναγνωρίζουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου σχεδόν μηδενίζει τον εκλογικό κίνδυνο που θα μπορούσε να προέλθει από μια κυβέρνηση συνεργασίας και διασφαλίζει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, εκτίμηση που στην ουσία αποτελεί κλείσιμο ματιού.
Με δεδομένο λοιπόν ότι θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο να έρθει αναβάθμιση από την Fitch στις 9 Ιουνίου που αποφασίζει πρώτη – ενδεχομένως να αναβαθμιστούν οι προοπτικές από σταθερές σε θετικές – οι οίκοι αξιολογησης θα περιμένουν τις δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου και κυρίως τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης – που τοποθετούνται περί τα μέσα Ιουλίου – για να "πατήσουν" το κουμπί της αναβάθμισης.
Πότε θα μπορούσε να γίνει αυτό; Λίγο μετά την επιστροφή από τις διακοπές του Αυγούστου, στις 8 Σεπτεμβρίου απόφασίζει ο οίκος DBRS , ο μεγαλύτερος από τους υπόλοιπους εκτός των 3 μεγάλων ο οποίος έχει αναγνωρισθεί από την ΕΚΤ. Ο Καναδικός οίκος έχει την Ελλάδα ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα με θετικές προοπτικές.
Τροχιοδεικτικά πυρά θα μπορούσαμε να έχουμε στις 4 Αυγούστου από την Scope Ratings η οποία πάντως δεν αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ. Σε κάθε περίπτωση θα διαμόρφωνε κλίμα ενδεχόμενη θετική απόφαση.
Η δεύτερη ευκαιρία για τη χώρα είναι η Standard&Poor's η οποία αποφασίζει στις 20 Οκτωβρίου για δεύτερη φόρα μέσα στη χρονιά. Θα έχει προηγηθεί και η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2024. Ειδάλλως θα πρέπει να περιμένουμε έως την πρώτη Δεκεμβρίου με την Moody's η οποία κλείνει τον κύκλο των φετινών αξιολογήσεων.
Σήμα αναβάθμισης έδωσε στις 17 Μαρτίου και η Moody's , ο πιο αυστηρός από τους οίκους αξιολόγησης, αναθεωρώντας τις προοπτικές του ελληνικού αξιόχρεου από σταθερές σε θετικές. Αποφασίζει ξανά στις 15 Σεπτεμβρίου όμως ο συγκεκριμένος οίκος έχει την ελλάδα 3 σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.