Υπογράμμισε πως η συμφωνία θα πρέπει να είναι «στιβαρή» τόσο στο σχεδιασμό, όσο και στην εφαρμογή της, και θα πρέπει να περιλαμβάνει «προαπαιτούμενα» που θα υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό.
Ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας είπε πως αν υπάρξει τέτοια συμφωνία η χρηματοδότηση για την Ελλάδα «θα υπάρχει». Ωστόσο, έθεσε αρκετά ψηλά τον πήχη για την πρώτη χαλάρωση των όρων ρευστότητας, σημειώνοντας πως η εκταμίευση κάποιας δόσης στήριξης από τους εταίρους-πιστωτές είναι προϋπόθεση προκειμένου η ΕΚΤ να εξετάσει – όχι απαραίτητα να εγκρίνει – το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου εντόκων γραμματίων που δικαιούται να εκδώσει το ελληνικό Δημόσιο και να αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες.
Ο κ. Ντράγκι δεν απέκλεισε ρητά το ενδεχόμενο αύξησης του «κουρέματος» που ζητά η ΕΚΤ για να δώσει έκτακτη ρευστότητα (ELA) στις ελληνικές τράπεζες, θέτοντας ως πυξίδα «τις εξελίξεις στην αγορά».
Σημειώνεται πως η εν λόγω δήλωση έγινε με αφορμή ερώτηση για την πιθανότητα μη πληρωμής μιας δόσης προς το ΔΝΤ από την Ελλάδα. Αναφορικά με το ενδεχόμενο συγχώνευσης των τεσσάρων δόσεων του Ιουνίου έως τις 19 του μηνός, ώστε να εξασφαλισθεί λίγος χρόνος, ο κ. Ντράγκι σχολίασε πως αυτή η οδός έχει χρησιμοποιηθεί μόνο νια φορά στο παρελθόν. Η εν λόγω χώρα ήταν η Ζάμπια.
«Εάν αλλάξουν οι συνθήκες, θα πρέπει να επανεξετάσουμε αυτές τις αποφάσεις», είπε ο κ. Ντράγκι. Προσέθεσε πως αυτό είναι «μια απόφαση-κλειδί που θα πρέπει να λάβουμε» και ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωτράπεζας.
Διευκρίνισε πάντως πως η έως τώρα απόφαση της ΕΚΤ να μην περιορίσει την παροχή ELA ή να αυστηροποιήσει τις εγγυήσεις για ELA δεν αποτελεί πολιτική στάση από την πλευρά της Τράπεζας.
Νωρίτερα, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκιά της.Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.