Του Χρυσόστομου Τσούφη
Τέταρτος συνεχής μήνας επιβράδυνσης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που ανακοίνωσε η Eurostat για τον Ιανουάριο. Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε στο 8,5% από το 9,2% τον Δεκέμβριο.
Τέταρτος συνεχής μήνας αποκλιμάκωσης και για την Ελλάδα, καθώς από τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός μόνο υποχωρεί. Η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για 7,2% που είναι η 6η χαμηλότερη τιμή μεταξύ των 19 χωρών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Μόνο Ισπανία, Γαλλία, Κύπρος, Λουξεμβούργο και Μάλτα παρουσιάζουν χαμηλότερο πληθωρισμό από τη χώρα μας. Από το υψηλό έτους το Σεπτέμβριο όταν ο πληθωρισμός βρέθηκε στο 12,1% παρατηρείται μια μείωση σχεδόν 5 μονάδων.
Ισπανία και Λουξεμβούργο μοιράζονται την πρωτιά με τον χαμηλότερο πληθωρισμό με 5,8%. Πρωταθλήτριες παραμένουν οι χώρες της Βαλτικής , Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία. Η διαρκής υποχώρηση του πληθωρισμού σημαίνει ότι πλέον 12 από τις 19 χώρες για τις οποίες γίνονται μετρήσεις έχουν μονοψήφιο πληθωρισμό.
Η πτώση του πληθωρισμού έχει φυσικά να κάνει με τη μείωση του πληθωρισμού της ενέργειας. Ο πληθωρισμός ενέργειας βρέθηκε τον Ιανουάριο στο 17,2% πιο κάτω κι από τον Δεκέμβριο του 2021 ακόμη και τον Νοέμβριο του 2021, 3 και 4 μήνες δηλαδή πριν τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Γεγονός αναμενόμενο καθώς στο β' μισό του Δεκεμβρίου παρατηρήθηκε ραγδαία αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου που ξεκίνησε τον μήνα κοντά στο 80€/Mwh κι έφτασε να διαπραγματεύεται ακόμη και στα 50€ κοντά στο 50% ενώ και το πετρέλαιο καθ' όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου κινήθηκε μεταξύ 82-88$/βαρέλι.
Ιδιαίτερα όμως ανησυχητικά παραμένουν τα πράγματα στον τομέα των τροφίμων όπου ο πληθωρισμός ανεβαίνει μήνα με το μήνα, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Από το 13,8 του Δεκεμβρίου, έσπασε τον Ιανουάριο και το φράγμα του 14% με 14,1% που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Ιστορικό ρεκόρ και για τον δομικό πληθωρισμό– που δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και ενέργεια – οποίος έφτασε στο 7%. Μικρή υποχώρηση ο πληθωρισμός των υπηρεσιών στο 4,2% από 4,4%.
Το φρένο του πληθωρισμού δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων. Ίσα ίσα η Φρανκφούρτη αναμένεται να ανακοινώσει αύριο Πέμπτη νέα αύξηση των επιτοκίων πιθανότατα κατά 50 μονάδες βάσης καθώς είναι ιδιαίτερη η ανησυχία της κεντρικής τράπεζας για την πορεία των δεικτών των τροφίμων.
Στην Ελλάδα η άμυνα απέναντι στις ανατιμήσεις των τροφίμων τους επόμενους μήνες θα στηθεί με το «καλάθι του νοικοκυριού» που έχει διανύσει την 13η βδομάδα του και το λεγόμενο market pass για το οποίο η πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το επόμενο 10ήμερο επιδοτώντας το 10% των αγορών των νοικοκυριών.
Ο συνδυασμός των 2 μέτρων σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα δώσει στον καταναλωτή προπολεμικές τιμές. Στο τέλος Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα έχει εικόνα και για το ύψος του δημοσιονομικού χώρου που έχει δημιουργηθεί ώστε να προχωρήσεις σε επιπλέον παρεμβάσεις στήριξης των εισοδημάτων ενώ από την 1η Απριλίου θα έρθουν και οι... ενισχύσεις της 3ης αύξησης του κατώτατου μισθού.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.