ΚΑΙΡΟΣ

Νέα μέτρα 22 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2015

Επιπλέον μέτρα συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 - 2015 περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής που έχει θέσει σε διάλογο με τα κόμματα και τους φορείς η κυβέρνηση.

Στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%, ενώ στην προσπάθεια θα συμβάλουν κατά 8 δισ. ευρώ τα έσοδα και κατά 14 δισ. ευρώ η περικοπή των δαπανών

Σύμφωνα με το πρόγραμμα υπάρχει η ανάγκη εξοικονόμησης 7 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2012, 4 δισ. ευρώ το 2013, 7 δισ. ευρώ το 2014 και άλλων 4 δισ. το 2015.

Προβλέπει ακόμα ότι το 2011 η χώρα θα έχει το μεγαλύτερο χρέος στην ΕΕ, το οποίο θα ισοδυναμεί με το 153% του ΑΕΠ, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να μειωθεί εφόσον εμφανίζονται πρωτογενή πλεονάσματα, ρυθμοί ανάπτυξης πάνω από το 2%, αξιοποίηση της δημόσιας περιούσιας και να δημιουργηθούν καλύτεροι όροι δανεισμού

Αν συμβούν όλα αυτά τότε το χρέος μπορεί να μειωθεί και κάτω από το 100% του ΑΕΠ σε βάθος δεκαετίας.

Επιστολή Παπακωνσταντίνου σε ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών απέστειλε επιστολές προς τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τις οποίες τους ζητεί να επανεξετάσουν τη συμμετοχή τους στο διάλογο για τη σύνταξη του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Στις επιστολές, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι σήμερα είχε εποικοδομητικές συζητήσεις με εκπροσώπους του ΛΑΟΣ, της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» και της «Δημοκρατικής Αριστεράς», ενώ την Πέμπτη θα έχει συνάντηση με κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο της ΟΚΕ.

Σύμφωνα, επίσης, με τον υπουργό, η διαβούλευση για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο προβλέπεται στο Ν.3871/2010, και αποσκοπεί σε ένα συνεπή δημοσιονομικό προσανατολισμό για την επόμενη τριετία. «Οι τρέχουσες συνθήκες», προστίθεται στις επιστολές, «αλλά και το μέγεθος της προσπάθειας που απαιτείται για να υλοποιήσουμε τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, ελέγχου του δημοσίου χρέους, και επιστροφής της οικονομίας σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης καθιστούν, πιστεύουμε, απαραίτητη την ανταλλαγή απόψεων, πριν η κυβέρνηση καταλήξει σε ένα σχέδιο που θα παρουσιαστεί στη Βουλή».

«Στερεί πόρους από την αγορά το νέο φορολογικό ν/σ»
''Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο - παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει ορισμένες ρυθμίσεις προς τη σωστή κατεύθυνση - παραμένει αντιαναπτυξιακό και η αποτελεσματικότητά του, όσον αφορά στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων, είναι, δυστυχώς, αμφίβολη''. Αυτό δήλωσε στο μεταξύ ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος σε εσπερίδα του επιμελητηρίου με θέμα τις αλλαγές που επέρχονται για τις επιχειρήσεις με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

«Αναδιάρθρωση του χρέους σημαίνει αναξιοπιστία»
Την ανάγκη επιμήκυνσης της βοήθειας προς την Ελλάδα σε βάθος δεκαετίας και της μείωσης του κόστους δανεισμού στο 3,2% επισημαίνει ο πρώην υπουργός Οικονομίας, και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Χριστοδουλάκης σε συνέντευξή του στο SKAI.gr, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

«Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δεν μπορείς να ξεπληρώσεις το χρέος στο σύνολο του και στην ώρα του και αυτό φυσικά δεν θα αρέσει σε κανένα που έχει δανείσει το ελληνικό κράτος. Θα έχει κατά συνέπεια σημαντικές επιπτώσεις στο κόστος του μελλοντικού δανεισμού και θα περάσουν πολλά χρόνια για να ξαναβρούμε τα επίπεδα αξιοπιστίας των ανεπτυγμένων οικονομιών» υπογράμμισε για την αναδιάρθρωση.

Το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας επισημαίνει ο οίκος Standard & Poor’s στην περίπτωση που οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής καταλήξουν στη συμμετοχή ιδιωτών στην αναδιάρθρωση κρατικών χρεών.

Ο οίκος προχώρησε σε ανάλογη σύσταση προς την Πορτογαλία δηλώνοντας ότι η υποβάθμιση για τις δύο χώρες δεν θα ξεπερνά τις δύο βαθμίδες. Πηγή: skai.gr