ΚΑΙΡΟΣ

Νέα κατρακύλα για την λίρα 48 ώρες πριν τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία

Νέες πιέσεις υφίσταται σήμερα η τουρκική λίρα, λιγότερες από 48 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές όπου το κόμμα του προέδρου Ερντογάν ενδέχεται να υποστεί ήττες σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Στις 11:00 η λίρα αποδυναμώνεται κατά 1,5% στην ισοτιμία με το δολάριο, σύμφωνα με δεδομένα του πρακτορείου Bloomberg, ενώ την Πέμπτη η πτώση έφτασε το 4,5%.

Ο κ. Ερντογάν έχει προσπαθήσει να συγκρατήσει την πτώση της λίρας κατά την προεκλογική περίοδο, εν μέσω φόβων πως η πορεία της οικονομίας – η οποία διολίσθησε σε ύφεση στα τέλη του περασμένου έτους – θα αποδειχτεί αχίλλειος πτέρνα για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η πτώση της λίρας σπρώχνει προς τα πάνω των πληθωρισμό καθώς τα εισαγόμενα αγαθά γίνονται ακριβότερα, με συνέπεια οι καταναλωτές να βρίσκονται αντιμέτωποι με τακτικές ανατιμήσεις, ακόμα και σε απαραίτητα είδη όπως τα τρόφιμα. Τον Φεβρουάριο ο ετήσιος πληθωρισμός μετρήθηκε στο 19,67%, όμως στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά η αύξηση άγγιξε το 30%.

Ο τούρκος πρόεδρος έχει επιρρίψει την νέα νομισματική κρίση σε «σπεκουλαδόρους», έχει ανοίξει δημόσιες λαϊκές αγορές ώστε να προσφέρει φθηνά προϊόντα και αποδίδει σταθερά τα ευρύτερα προβλήματα της οικονομίας σε μία σκιώδη συμμαχία ξένων δυνάμεων.

Οι αγορές ωστόσο δεν φαίνεται να έχουν πεισθεί και η πτώση της λίρας συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα έχει δαπανήσει σημαντικό τμήμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων τις τελευταίες εβδομάδες ώστε να υποστηρίξει το εθνικό νόμισμα.

Οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας ενίσχυσαν προσωρινά την λίρα, όμως προκάλεσαν χάος στο Χρηματιστήριο και στις αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων.

Οι οικονομικές «τρικυμίες» έρχονται την στιγμή που η σχέση του κ. Ερντογάν με τις Ηνωμένες Πολιτείες διέρχεται νέα κρίση, με αιχμές την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 και να παράσχει στήριξη στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Η επενδυτική κοινότητα ανησυχεί πως η διπλωματική ένταση μπορεί να βαθύνει την πτώση του ΑΕΠ.Πηγή: skai.gr