Κλείσιμο

«Ναι» στις αποκρατικοποιήσεις ενόψει Eurogroup

Υπερψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις.

Αναλυτικά, σε σύνολο 293 βουλευτών, το Άρθρο 1 υπερψηφίστηκε από 173 έναντι 120, το Άρθρο 2 πέρασε με 148 «ναι» και 139 «όχι», το Άρθρο 3 υπερψηφίστηκε με 156 ψήφους υπέρ και 135 κατά, το Άρθρο 4 υποστηρίχθηκε από 146 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 121, το Άρθρο 5 έλαβε 158 «ναι» και το Άρθρο 6 υπερψηφίστηκε από 173 βουλευτές. Συνεπώς, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών υπερψηφίσθηκε «στο σύνολό του κατά πλειοψηφία», όπως ανακοίωσε η έδρα της Βουλής.

Η ψηφοφορία, όπως εξελίχθηκε, «πληγώνει» την εικόνα της κυβέρνησης και προβληματίζει ενόψει της ψηφοφορίας για τα μέτρα, ιδιαίτερα μετά τις χθεσινές εξελίξεις, που επιβεβαίωσαν ότι μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αναπτύσσονται ρήγματα.

Παράλληλα, επιβεβαιώνει τα βαθιά ρήγματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Η διαδικασία της χθεσινής ψηφοφορίας ανέδειξε την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να παραμείνει αποστασιοποιημένη από το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης όταν διαφωνεί. Αίσθηση, πάντως, προκαλεί ότι υπήρξαν διαφοροποιήσεις στον τρόπο που ψήφισαν οι βουλευτές του κόμματος.

Στη Βουλή έχει κατατεθεί και το Σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2013 με στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που θα ανέλθει στο 0,4% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος της τάξης του 1,2% για το τρέχον έτος. Παράλληλα, εκτιμάται πως η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας θα μειωθεί κατά 4,5%, ενώ η συνολική συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ μεταξύ 2008 και 2013 θα διαμορφωθεί στο 24,5%.

Την ίδια στιγμή, ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση του χρέους γενικής κυβέρνησης στα 346,2 δισ. ευρώ το 2013 (189,1% του ΑΕΠ), από 340,6 δισεκατομμύρια (176,6%) που είναι το 2012.

Η επιτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά το 2013 θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων, τα οποία προβλέπουν «κέρδη» 7,6 δισ. σε περικοπή δαπανών.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι τα επίμαχα μέτρα θα εφαρμοσθούν σε ένα δυσοίωνο περιβάλλον που θα χαρακτηρισθεί από το έκτο διαδοχικό έτος ύφεσης και την παράλληλη συρρίκνωση του πραγματικού εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για την εναπομένουσα φοροδοτική ικανότητα αυτών των στρωμάτων.

Η κατάσταση για τα μικρομεσαία στρώματα θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο εάν συνυπολογισθούν οι επιπρόσθετες επιβαρύνσεις που απορρέουν από τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, τη γενικότερη κατάργηση των φοροαπαλλαγών (και για τα τέκνα) και τις προβλεπόμενες κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο αυτό, σημειώνεται πως η δυνατότητα μέρους του ελληνικού πληθυσμού να εξυπηρετεί τις φορολογικές του υποχρεώσεις μοιάζει να υποχωρεί, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο να αυξάνονται σταθερά κατά τους τελευταίους μήνες.

Το άθροισμα των χρεών πλέον αγγίζει τα 53 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι το 23% του ΑΕΠ.

Ολόκληρη η Εισηγητική Έκθεση του ΥΠΟΙΚ εδώ.
Πηγή: skai.gr