Τονίζει αρχικά ότι οι αναπτυγμένες χώρες που δεν έχουν χάσει την πρόσβασή τους στην αγορά, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιαπωνία και η Γερμανία θα πρέπει βραχυπρόθεσμα να εισαγάγουν νέες πολιτικές τόνωσης της οικονομίας, με ενέσεις ρευστότητας στην αγορά. Θα πρέπει δε να δεσμευθούν σε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας, αλλά σε ένα μεταγενέστερο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Ιδίως οι ΗΠΑ, γράφει ο κ. Ρουμπίνι, θα πρέπει να αντισταθούν στο αίτημα για άμεση λιτότητα που αναπόφευκτα θα ακουστεί μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Standard & Poor’s. Οι άμεσες περικοπές θα πλήξουν την ανάπτυξη, σημειώνει ο Αμερικανός οικονομολόγος.
Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνιστά το μηδενισμό των επιτοκίων της και μεγάλες αγορές κρατικών ομολόγων, ώστε να αποτραπεί ο αποκλεισμός της Ιταλίας και της Ισπανίας από τις αγορές. Πρόκειται για οικονομίες πολύ μεγάλες για να διασωθούν, σχολιάζει ο Νουριέλ Ρουμπίνι.
Συστήνει τέλος ένα ευρύ πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρέους, από τις οφειλές των αμερικανικών νοικοκυριών μέχρι τα χρέη χωρών της ευρωζώνης, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας, στα πρότυπα των αποφάσεων για τον περιορισμό του χρέους της Ελλάδας.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.