Ο κ. Μπλανσάρ εξέφρασε την ελπίδα πως θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών.
Προειδοποίησε όμως πως «σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία», τυχόν έξοδος από την ευρωζώνη «θα ήταν εξαιρετικά επιζήμια, εξαιρετικά οδυνηρή για την Ελλάδα», ενώ αντίθετα η νομισματική ένωση έχει χτίσει «άμυνες» για να διαχειριστεί μια τέτοια κρίση.
Δεν διευκρίνισε πάντως αν πιστεύει πως ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις θα ισοδυναμούσε με Grexit.
Αρνητική αναθεώρηση, με γνώμονα τη συμφωνία
Σύμφωνα με την έκθεση, το ΔΝΤ προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών του για ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2015 σε σχέση με το τελευταίο WEO (Οκτωβρίου 2014), και βλέπει πλέον ανάπτυξη κάτω και από τους στόχους του μνημονίου (και ακολουθώντας το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).
Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2,5% για τη χώρα μας το 2015, έναντι στόχου 2,9% που περιέχει το μνημόνιο. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να αυξηθεί σε 3,7% το 2016.
Όπως δήλωσε ατύπως ο κ. Μπλανσάρ, μετά τη συνέντευξη Τύπου, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ βασίζονται στην προϋπόθεση πως οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία.
Σημειώνεται πως στην τελευταία λίστα μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε στους εταίρους-πιστωτές η κυβέρνηση κάνει λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 1,4% το 2015, σαφώς κάτω από τις προβλέψεις του Ταμείου. Η διαφορά δεν αποκλείεται να οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ενώ παράλληλα, τα τεχνικά κλιμάκια του Ταμείου έχουν παραπονεθεί για περιορισμένη πρόσβαση στα στοιχεία της κυβέρνησης.
Επί τα χείρω αναθεωρήθηκαν οι εκτιμήσεις του Ταμείου και για την ανεργία, η οποία προβλέπεται πως θα διαμορφωθεί στο 24,8% το 2015, τη στιγμή που η έκθεση Νοεμβρίου τοποθετούσε το φετινό ποσοστό της ανεργίας μια μονάδα πιο κάτω, στο 23,8%.
Αντίθετα επί τα βελτίω αναθεωρήθηκαν οι εκτιμήσεις για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.