Του Χρυσόστομου Τσούφη
«Οι κερδοσκόποι, όπως σε κάθε αγορά είναι εδώ για να μείνουν, αλλά τους προειδοποιώ ότι θα πονέσουν, πόνεσαν τον Απρίλιο. Δεν χρειάζεται να δείξω τα χαρτιά μου, δεν είμαι χαρτοπαίκτης αλλά θα τους έλεγα να προσέχουν».
Τάδε έφη ο υπουργός ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαλμάν πριν δύο εβδομάδες στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ, «δείχνοντας» στην ουσία τα χαρτιά του.
Παρ' όλα αυτά οι αγορές αντέδρασαν σαν να μην είχαν δει τι έρχεται. Η τιμή του brent ξεπέρασε και τα 78 δολάρια, μια άνοδος μεγαλύτερη του 2% ενώ και η ποικιλία West Texas υπερέβη εκ νέου τα 73$, στο άκουσμα της είδησης ότι η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να μειώσει εθελοντικά τον Ιουλιο (κι από εκεί και μετά βλέποντας και κανοντας) κατά 10% την ημερησία παραγωγή πετρελαίου στα 9εκατ. βαρέλια που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021. Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ το Σαββατοκύριακο στην οποία αποφασίστηκε συνολικά η επέκταση των περικοπών στην παραγωγή που είχαν αποφασιστεί τον Απρίλιο, και για το 2024.
Οι Απριλιάτικες περικοπές δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα .Οι τιμές του μαύρου χρυσού όντως αρχικά αυξήθηκαν, στη συνέχεια όμως καθώς η μισή Ευρώπη φλερτάρει με την ύφεση και ο Κινεζικός τίγρης δεν βρυχάται ακριβώς, η ζήτηση δεν ήταν η αναμενόμενη με αποτέλεσμα να αρχίσουν να υποχωρούν για να φτάσουν λίγο πριν το Σαββατοκύριακο σε χαμηλό από το Σεπτέμβριο του 2021, περίπου στα 71$.
Ένα επίπεδο όμως που δεν ικανοποιεί του σκοπούς Σαουδαραβικού βασιλείου το οποίο σύμφωνα με το ΔΝΤ θέλει μια τιμή τουλάχιστον 80$ ώστε να μπορεί η βασιλική οικογένεια να χρηματοδοτεί χωρίς προβλήματα τα τεράστια επενδυτικά σχέδια που έχει θέσει σε κίνηση. Λειτουργώντας λοιπόν – όπως έχουμε ξαναγράψει στο skai.gr – ως παγκόσμια τράπεζα πετρελαίου να μειώση την παραγωγή της και να θυσιάσει ένα μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς, όχι για να οδηγήσει σε ράλι τις τιμές του πετρελαίου αλλά πιο πολύ για να βάλει ένα πάτωμα.
Οι αναλυτές είναι διχασμένοι απέναντι σε αυτό το μόνοι μας και όλοι σας του Ριάντ. Ορισμένοι θεωρούν ότι και αυτή η κίνηση της Σ. Αραβίας θα είναι μια τρύπα στο νερό γιατί δεν μπόρεσε να συσπειρώσει τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ+ σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε τεταμένη – είναι αξιοπρόσεκτο ότι δεν επιτράπηκε στους δημοσιογράφους του Bloomberg, του Reuters και της Wall Street Journal να μπουν στο κτίριο. Κι όχι μόνο δεν συσπείρωσε τα υπόλοιπα μέλη αλλά κάποια τραβάνε το δικό τους δρόμο. Στα ΗΑΕ επιτράπηκε να αυξήσουν την παραγωγή τους παίρνοντας ένα κομμάτι των ποσοστόσεων των Αφρικανικών χωρών που ούτως ή άλλως αντλούν λιγότερο πετρέλαιο ακόμη κι από τα μερίδια τους στη μειωμένη παραγωγή.
Στη δε Ρωσία δεν ζητήθηκε καν να μειώσει την παραγωγή της – είναι αμφίβολο και αν συμμορφώθηκε και με τις αποφάσεις του Απριλίου –. Αυτό ίσως έχει να κάνει και με τις μεγάλες απώλειες εσόδων που καταγράφει από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, περίπου 30δισ ρούβλια κάτω από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού.
Κάποιοι όμως εκτιμούν ότι οι κινήσεις της Σ. Αραβίας δείχνουν ότι είναι αποφασισμένη να σταθεροποιήσει ολόκληρη την αγορά πετρελαίου ακόμη και μόνη της αν χρειαστεί. Κι αν οι εκτιμήσεις βγουν αληθινές και η ζήτηση πετρελαίου φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ από τον Ιούνιο στο βόρειο ημισφαίριο τότε δεν αποκλείεται και να το πετύχει. Κι όχι απλά να σταθεροποιήσει την αγορά αλλά και να πετύχει τιμές κοντά στα 100$/βαρέλι προς το τέλος του έτους.
Το ....παιχνίδι μόλις άρχισε
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.