ΚΑΙΡΟΣ

Μητσοτάκης: Εφάπαξ, πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά

Εφάπαξ, πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους θα καταβληθούν μέσα στο 2020 τα αναδρομικά σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους, όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Τα ποσά συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ, θα καταβληθούν στο ακέραιο, χωρίς μειώσεις, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Η ενίσχυση με ένα εφάπαξ ποσό ύψους 1,4 δισ. ευρώ αποτελεί πολιτική επιλογή», σημείωσε χαρακτηριστικά.  

Αναλυτικά, η κυβέρνηση, σεβόμενη τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή βάζει τέλος στην αγωνία περίπου 2 εκατομμυρίων συνταξιούχων σχετικά με το ζήτημα των αναδρομικών για τους συνταξιούχους.   

Με την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η σημερινή ρύθμιση είναι οριζόντια. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει, όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά (περίπου 250.000 συνταξιούχους), αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Στο πλαίσιο αυτό, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 1,4 δις ευρώ. 

Τα αναδρομικά αφορούν μόνο στις κύριες συντάξεις και όχι στα δώρα και τις επικουρικές, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να καταβάλει εφάπαξ τα συγκεκριμένα ποσά, χωρίς κούρεμα, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, εφαρμόζοντας πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επιπλέον δίνει αναδρομικά κύριας σύνταξης, όχι μόνο στους 250.000 που προσέφυγαν δικαστικά, αλλά στο σύνολο των περίπου 2 εκατ. συνταξιούχων. Κύκλοι της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι «τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα. Και ειδικά σε μία περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή και πάντα λαμβάνεται υπόψη η διαγενεακή αλληλεγγύη και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας που έχει πλήξει σημαντικούς κλάδους στον κόσμο της εργασίας».   

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει αυξημένες ανάγκες που γεννιούνται αφενός από τις προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα και αφετέρου από εξωγενείς παράγοντες, όπως  η πανδημία του κορωνοϊού. «Στήριξε και πρόκειται να στηρίξει περαιτέρω τους συμπολίτες μας, ανέργους, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, ιδίως στο εμπόριο, στην εστίαση και στον τουρισμό, που είδαν κατακόρυφη πτώση των εσόδων και των αποδοχών τους, λόγω του αναγκαστικού lockdown και της μείωσης του τζίρου που προκάλεσε η πανδημία. Επιπλέον, οι συνεχείς γεωπολιτικές προκλήσεις επιβάλλουν την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, χωρίς εκπτώσεις και με σαφές δημοσιονομικό κόστος το οποίο θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι για να μπορεί η χώρα να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι κάθε επιβουλή», σημειώνουν οι ίδιες πηγές. 

 

Σύνταξη σε όσους πολέμησαν στην Κύπρο 

Αναφερόμενος στην απονομή ισόβιας σύνταξης στους άντρες που πολέμησαν στην Κύπρο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι πρόκειται για «χρέος τιμής προς τις Ένοπλες Δυνάμεις μας» 

Σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής επισήμανε ότι «σήμερα είναι η πρώτη μου παρουσία στη Βουλή μετά την ιστορική απόφαση των Βρυξελλών για τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης. Την αντίδραση της Ευρώπης στις συνέπειες του κορονοϊού και την απάντησή της σε όσους έσπευσαν να αμφισβητήσουν τη δύναμή της να ξεπερνά διαφορές. Το αποτέλεσμα αυτή της 4ήμερης Συνόδου Κορυφής είχαν ένα νικητή: την ενωμένη και αλληλέγγυα Ευρώπη».

Συμπλήρωσε δε ότι η Ελλάδα είναι από τις κερδισμένες χώρες της συμφωνίας τονίζοντας ότι «εάν προσθέσουμε και τους πόρους του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (η συμφωνία) μεταφράζεται σε 72 δισ. ευρώ». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα υπήρξε από τους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας. «Είχα προσυπογράψει με 8 αρχηγούς κρατών επιστολή ζητώντας η Ευρώπη να κάνει αυτό το τολμηρό βήμα. Πριν από 4 μήνες το βήμα αυτό θα φάνταζε σε πολλούς ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Κι όμως καταλήξαμε στην επιτυχία των Βρυξελλών. Και εμείς με τον τρόπο μας βάλαμε το δικό μας λιθαράκι», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένα συμπληρωματικό μνημόνιο για εκταμίευση αυτών των πόρων, οι όροι είναι ίδιοι και για τα 27 μέλη της ΕΕ. Δεν είναι η πρόκληση η απορρόφηση αυτών των κονδυλίων για να προσφέρουμε μόνο μια πρόσκαιρη ανακούφιση. Είναι να κατευθυνθούν σε δράσεις με αναπτυξιακό, πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Να μετατρέψουμε next generation eu σε next generation hellas». 

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι το κυβερνητικό σχέδιο θα είναι βασισμένο στις προτάσεις και κατευθύνσεις της επιτροπής Πισσαρίδη και η στόχευση και η κατανομή των πόρων δεν θα γίνει με ασύντακτες διαδικασίες, καθυστερήσεις στο σχεδιασμό και στην απορρόφηση και πελατειακά συμφέροντα. Συμπλήρωσε δε ότι «τους επόμενους 2 μήνες θα πραγματοποιηθεί εντατική διαβούλευση ώστε να καταλήξουμε όσο το δυνατόν σε μεγαλύτερες συναινέσεις για να έχουμε συνεκτική εθνική πρόταση που θα καταθέσουμε προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου». 

Νομοσχέδιο υπ. Οικονομικών

Σε ό,τι αφορά στο προς ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στοχεύει στη φορολογική ανακούφιση. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο σχέδιο «Γέφυρα» θα επιδοτεί για 9 μήνες στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία

«Η προστασία της πρώτης κατοικίας του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ είχε λήξει από τον Φεβρουάριο του 2019. Έκτοτε άρχισαν να σωρεύονται στα δικαστήρια υποθέσεις. Οι δύο παρατάσεις είχαν τελικά μειωμένη συμμετοχή. Η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν πέτυχε στην πράξη. Τους τελευταίους 12 μήνες ενθαρρύνθηκαν πολύ οι απευθείας διακανονισμοί, περισσότερα από 170.000 δάνεια ύψους 13 δισ. ευρώ ρυθμίστηκαν με απευθείας συνεννόηση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελεί και η προσέλκυση αλλοδαπούς συνταξιούχους με ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης ώστε να μεταφέρουν στην Ελλάδα τη φορολογική τους έδρα. «Θα επιβαρύνονται με φόρο 7% κάνοντας την Ελλάδα πιο ελκυστική. Εθυγραμμιζόμαστε με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία που έσπευσαν να αποκτήσουν κατοικία στη χώρα. Κάτι αντίστοιχο θέλουμε να κάνουμε κι εμείς», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τέλος, αναφέρηκε στην ελάφρυνση έως τον μηδενισμό προκαταβολής φόρου για το 2019.

 

Πηγή: skai.gr