Κλείσιμο

Mέτρα 8 δισ. ευρώ για το 2015 - 2016 στην ελληνική πρόταση προς θεσμούς

Δημοσιονομικά μέτρα συνολικού ύψους 8 δισεκ. ευρώ περίπου για τη διετία 2015 - 2016 (2,6 δισεκ. ευρώ για το τρέχον έτος, και 5,2 δισεκ. ευρώ για το 2016) προβλέπονται στην ελληνική αντιπρόταση που κατατέθηκε στους θεσμούς, όπως αποκάλυψε πρώτη η Καθημερινή.

Όπως αναφέρει το Μαξίμου, η ελληνική πρόταση προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα 1% και 2% για το 2015 και το 2016 αντίστοιχα, έναντι 3% και 4,5% που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Μόνο για το 2016 η οικονομία θα απαλλαγεί από μέτρα ύψους 8,2 δισ. ευρώ! Σε βάθος πενταετίας ο συνολικός δημοσιονομικός χώρος που εξασφαλίζεται φτάνει τα 15,4 δισ. ευρώ, πάνω, δηλαδή, από το 8,5% του σημερινού ΑΕΠ!

Περιλαμβάνει παρεμβάσεις 1,3 δισεκ. ευρώ σε ετήσια βάση από τον ΦΠΑ. Ξενοδοχεία, ενέργεια, νερό και εστίαση εντάσσονται στο μεσαίο συντελεστή του 13%.

Επίσης, η ελληνική πρόταση προβλέπει κατάργηση του μειωμένου φόρου για ορισμένα νησιά και γενικότερο περιορισμό των εξαιρέσεων, παρά το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει πως το εν λόγω μέτρο μπορεί να σημαίνει έξοδο των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

Αντίθετα, μειώνεται κατά 0,5 μονάδες ο ΦΠΑ σε φάρμακα.

Στο μέτωπο των συντάξεων, η κυβέρνηση προτείνει εφαρμογή ισχυρών αντικινήτρων για την αντιμετώπιση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά και τη σταδιακή αύξηση της ελάχιστης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, έως το 2025.

Επίσης, η Αθήνα προτείνει αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μεταξύ 2018 και 2020 με ένα νέο πλαίσιο στοχευμένης στήριξης στους συνταξιούχους που χρειάζονται βοήθεια. Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της γενικότερης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος.

Προβλέπονται επίσης αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% με στόχο 800 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς των συνταξιούχων από το 4% στο 5%, αλλά και καθιέρωση εισφοράς 5% για τους συνταξιούχους των επικουρικών συντάξεων.

Η επιστολή Τσίπρα προς Γιουνκέρ στην οποία επισυνάπτεται η ελληνική πρόταση



Η νέα ελληνική πρόταση προβλέπει ακόμα ειδικό φόρο 12% για τις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 26 στο 29% και περικοπές 200 εκατομμυρίων ευρώ στις αμυντικές δαπάνες.

Σύμφωνα με το Mαξίμου, η πρόταση της κυβέρνησης δεν αποτελεί μέρος του προγράμματός της. Είναι αποτέλεσμα σκληρών και επίπονων διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία που δεν θα θίγει τα εργασιακά δικαιώματα, δεν θα διαλύει τον κοινωνικό ιστό και θα δίνει προοπτική. Μια πρόταση, που, όμως, δεν καταδικάζει τη χώρα σε σκληρή λιτότητα και συνιστά μία βιώσιμη λύση για την ελληνική οικονομία, χωρίς επιβάρυνση για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα. "Η κυβέρνηση δεν επιζητά μια ακόμα συμφωνία που θα παρατείνει την αβεβαιότητα αλλά διεκδικεί μία λύση που θα διευθετεί μεσοπρόθεσμα ζητήματα που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία" τονίζεται.

"Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα του χρέους και της μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της αβεβαιότητας. Να μην αναγκάζεται η χώρα να παίρνει συνεχώς νέα δάνεια προκειμένου να ξεπληρώνει τα προηγούμενα. Για αυτό ακριβώς ως μία λύση ουσιαστική έχει προταθεί η εξαγορά των ομολόγων Τρισέ [SMP Bonds] ύψους 27 δισ. ευρώ από τον ESM, ώστε με αυτό τον τρόπο να λήγουν μετά το 2022, να έχουν χαμηλότερα επιτόκια, ενώ να δίνεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ" σημειώνεται.

Το σχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνει ακόμα την χρηματοδότηση της ανάπτυξης, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες, μέσω ενός επενδυτικού πακέτου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

"Η κυβέρνηση τροποποίησε τις κλίμακες στην εισφορά αλληλεγγύης προκειμένου να μην πληρώνουν οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε εξαγγείλει μείωση κατά 30% της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο αν το 2014 είχε πρωτογενή πλεόνασμα 1,5%. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, όμως, το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν μόλις 0,4%, γεγονός που δεν θα οδηγούσε σε μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης" δηλώνουν κυβερνητικές πηγές.

Η πρόταση της κυβέρνησης είναι:

* 12.000 – 20.000 ευρώ0,7% [από 1%]
* 20.001 – 30.000 ευρώ1,4% [από 2%]
* 30.001 – 50.000 ευρώ2,0% [από 2%]
* 50.001 – 100.000 ευρώ4,0% [από 3%]
*100.001 – 500.000 ευρώ6,0% [από 4%]
* Πάνω από 500.000 ευρώ8,0% [νέα κλίμακα]

Στο ΦΠΑ παραμένουν οι τρεις συντελεστές 23%,13% και 6% [από 6,5%]. Ενέργεια, νερό, εστίαση διατηρούνται στο μεσαίο συντελεστή ενώ μειώνεται, έστω κατά 0,5%, ο ΦΠΑ σε φάρμακα/βιβλία. Οι θεσμοί ζητούσαν δύο συντελεστές [11% και 23%] όπου τα φάρμακα εντάσσονταν στο 11% και ενέργεια, νερό, εστίαση στο 23%.

"Οι θεσμοί ζητούσαν την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος φορολογίας εισοδήματος, την κατάργηση των επιδοτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης, την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, τη διενέργεια μελέτης για την κοινωνική πολιτική με στόχο την περικοπή δαπανών κατά 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 900 εκατ. ευρώ". "Η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή των παραπάνω μέτρων. Αντίθετα, τα μέτρα που προτείνει μεταφέρουν τα βάρη στα υψηλότερα στρώματα, βρίσκει νέες πηγές εσόδων και μειώνει τις δαπάνες, όχι από τον πυρήνα του κοινωνικού κράτους,όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά από εκεί όπου υπάρχουν περιθώρια" διευκρινίζουν από το Μαξίμου.




Συγκεκριμένα:

- Αυξάνεται από το 2016, κι όχι από το 2015, ο συντελεστής φορολογίας των ΑΕ και ΕΠΕ [όχι των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων] από το 26% στο 29%.
- Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις με κέρδος πάνω από 500.000 ευρώ.
- Αυξάνεται ο φόρος πολυτελείας [αυτοκίνητα άνω των 2500 κ.εκ., πισίνες, αεροπλάνα, ιδιωτικά σκάφη άνω των 10 μέτρων].
- Εφαρμόζεται ο φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων και θα διεξαχθούν διαγωνισμοί για τις τηλεοπτικές άδειες και τις άδειες κινητής τηλεφωνίας.
- Επιβάλλεται φορολογία στα ηλεκτρονικά παίγνια (VLTs).
- Μειώνονται οι αμυντικές δαπάνες κατά 200 εκατ. ευρώ.

Οι θεσμοί ζητούσαν :

- Τη μείωση του ποσού των 1500 ευρώ και την κατάργηση του ανώτατου ορίου 25% στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη στην εφορία
- Την αύξηση του επιτοκίου που εφαρμόζεται στο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών
Η κυβέρνηση με βάση το πρόγραμμά της πέτυχε και θα περιληφθούν στην συμφωνία τα παρακάτω:
- Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πετρελαίου, μεταξύ άλλων και μέσω του εντοπισμού των αδήλωτων δεξαμενών.
- Εντατικοποίηση των ελέγχων στα τραπεζικά εμβάσματα [π.χ. λίστα Λαγκάρντ] και εφαρμογή μέτρων για την εθελοντική αποκάλυψη περιουσιακών στοιχείων.
- Ενίσχυση της διοικητικής επίλυσης διαφορών για την επιτάχυνση των εκκρεμών υποθέσεων.
- Προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.
- Φοροαπαλλαγές σε μόνιμους κατοίκους νησιών με χαμηλά εισοδήματα.

Στην ελληνική πρόταση σημειώνει ότι οι πρόωρες συντάξεις θα περιοριστούν από το 2016 σταδιακά [και όχι από 30.06.2015] μέχρι το 2025, διατηρώντας τις εξαιρέσεις για ειδικές κατηγορίες [βαρέα και ανθυγιεινά, μητέρες ΑΜΕΑ], χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα.

Επίσης:

- Το ΕΚΑΣ δεν θα καταργηθεί αλλά θα αντικατασταθεί από το 2020 από ένα νέο πλαίσιο προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων.
- Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που θα μείωνε τις συντάξεις κατά 500 εκατ. ευρώ.
- Θα αυξηθεί η σύνταξη ανασφάλιστων του ΟΓΑ.
- Παραμένουν οι φόροι υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν το ασφαλιστικό σύστημα.
- Δεν αλλάζουν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης στα 67 έτη, όπως ζητούνταν για όσους βγουν στη σύνταξη από την 30η Ιουνίου 2015.

Όσον αφορά την αγορά εργασίας η κυβέρνηση αναφέρει ότι:

- Δεν αποδέχθηκε τη διατήρηση του ισχύοντος πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του 2015, και θα επαναφέρει το προηγούμενο πλαίσιο.
- Δεν αποδέχθηκε τις μαζικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο σύμφωνα με τις «καλές πρακτικές» των χωρών της ΕΕ.
- Δεν αποδέχθηκε «να μην ανακληθούν οι νομικές παρεμβάσεις της προηγούμενης περιόδου στα εργασιακά». Αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμη να νομοθετήσει για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Για τις αγορές προϊόντων, η κυβέρνηση κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την πάταξη των μονοπωλίων και των ολιγοπωλίων, την πτώση των τιμών των προϊόντων και τη συνακόλουθη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες για τη μείωση του διοικητικού κόστους, την προώθηση των εξαγωγών, και την απλοποίηση των διαδικασιών λειτουργίας των επιχειρήσεων σε συνεργασία με Διεθνείς Οργανισμούς. Περιλαμβάνει επίσης στοχευμένες παρεμβάσεις σε κλειστές αγορές, απορρίπτοντας την προσέγγιση των θεσμών για την εφαρμογή των «υπολοίπων» του προηγούμενου προγράμματος σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς του γάλακτος, των αρτοποιείων, των φαρμακείων και την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Ως προς την ενέργεια, η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση των θεσμών για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, καθώς και τη λειτουργία της «μικρής ΔΕΗ».

Στο δημόσιο Τομέα δεν θα γίνει καμία περικοπή σε μισθούς του δημόσιου τομέα, με βάση τα όσα ίσχυαν στις 31/12/2014.

Σε ό,τι αφορά τη διαφθορά, μέχρι το τέλος Ιουλίου, η κυβέρνηση θα καταθέσει μια ολοκληρωμένη Στρατηγική Πρόταση ενάντια στη διαφθορά.

Τέλος, στις ιδιωτικοποιήσεις η συμφωνία προβλέπεται:

- Ελάχιστο ποσό επένδυσης για κάθε ιδιωτικοποίηση.
- Προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.
- Δέσμευση από τη πλευρά των επενδυτών για την προώθηση της τοπικής οικονομίας.
- Υποχρεωτική συμμετοχή του δημοσίου στο κεφάλαιο.
- Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομίας.

Εξαιρείται η μεταφορά [πώληση] των μετοχών του ΟΤΕ από τη λίστα των προαπαιτούμενων των θεσμών.

«Η πρόταση της Ελλάδας είναι η πρώτη πραγματική πρόταση και θα πρέπει να αξιολογηθεί από τους θεσμούς», τόνισε νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Πηγή: skai.gr