Κλείσιμο

Μέτρα 3 δισ. ευρώ προτείνουν οι εταίροι

Σειρά μέτρων για το ασφαλιστικό σύστημα, τον ΦΠΑ, αλλά με περιθώριο υποχωρήσεων στα εργασιακά, περιλαμβάνει η κοινή πρόταση των δανειστών που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στον Αλέξη Τσίπρα, και φέρνει στη δημοσιότητα «Το Βήμα».

Οι πιστωτές ζητούν δημοσιονομικά μέτρα 3 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2015, τη στιγμή που το ελληνικό σχέδιο προβλέπει μέτρα 1,9 δισ ευρώ.

Στόχος των μέτρων είναι να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ φέτος, δηλαδή ελαφρά υψηλότερος από το 0,6% που ζητά η Αθήνα. Σύμφωνα με την πρόταση των δανειστών, το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να αυξηθεί στο 2% το 2016, στο 3% το 2017 και στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Στο μέτωπο-αγκάθι του ασφαλιστικού συστήματος, οι δανειστές ζητούν μεγάλη περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 450 με 900 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 (0,25% έως 0,5% του ΑΕΠ από 1η Ιουλίου), ενώ οι περικοπές θα ανέλθουν στα 1,8 δισ. (1% του ΑΕΠ) το 2016.

Το ΕΚΑΣ θα πρέπει να καταργηθεί σταδιακά έως τα τέλη του 2016. Επιπλέον, θα πρέπει να εφαρμοστούν επίσης πλήρως οι νόμοι του 2010 και του 2012 που συνδέονται με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και των ασφαλιστικών Ταμείων.

Παράλληλα, προβλέπεται αύξηση των εισφορών των χαμηλοσυνταξιούχων από το 4% στο 6%, που ουσιαστικά συνιστά έμμεση μείωση των καθαρών συντάξεων.

Στον τομέα του ΦΠΑ, οι δανειστές ζητούν επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ). Προτείνουν βασικό συντελεστή 23% και μειωμένο συντελεστή 11%, στον οποίο θα υπάγονται μόνο για τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία. Επιπλέον, ζητούν κατάργηση του μειωμένου συντελεστή για τα νησιά και εξορθολογισμό των εξαιρέσεων, ώστε να αυξηθεί η φορολογική βάση.

Το σημείο πάντως όπου οι εταίροι φαντάζουν διατεθειμένοι να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις είναι η εργασιακή νομοθεσία.

Η πρόταση των δανειστών προβλέπει διαδικασία διαβούλευσης για τον καθορισμό του βασικού μισθού, και τη διαμόρφωση του πλαισίου για ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις και εργοδοτική ανταπεργία.

Επιπλέον, αναφέρεται πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι «βέλτιστες πρακτικές» που υπάρχουν στην Ευρώπη, ενώ συμβουλευτικό ρόλο θα παίξουν και «διεθνείς οργανισμοί». Το εν λόγω τμήμα ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για συμμετοχή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) στη διαπραγμάτευση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εταίροι ζητούν να μην ακυρωθεί οποιαδήποτε μεταρρύθμιση έχει ήδη γίνει, που σημαίνει πως οι όποιες αλλαγές για επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο ή αυξήσεις μισθών θα πρέπει να εγκριθούν πρώτα με διαπραγμάτευση.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη δημόσια διοίκηση, οι δανειστές ζητούν μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου, με τη σχετική νομοθεσία να τίθεται σε εφαρμογή έως την 1η Ιανουαρίου του 2016. Το νέο μισθολογικό κόστος θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο και οι αποδοχές των εργαζόμενων να συνδέονται με την απόδοση, τα προσόντα και το βαθμό ευθύνης.
Πηγή: skai.gr