ΚΑΙΡΟΣ

Μέτρα 1,9 δισ. για το 2015 προβλέπει η ελληνική πρόταση στους δανειστές (pdf)

Δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2015 προβλέπει η 47σέλιδη πρόταση που έχει καταθέσει η Ελλάδα στους θεσμούς από την Δευτέρα, την οποία και αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται εισπράξεις 1 δισ. από την έκτακτη φορολόγηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και έσοδα 220 εκατομμυρίων ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης, όπου θα επιβληθούν κλιμακωτά αυξημένοι συντελεστές για τα στρώματα με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ.

Επιπλέον, προβλέπονται τρεις διαφορετικοί φόροι στην τηλεόραση, για τηλεοπτική διαφήμιση, τηλεοπτικές άδειες, και «τηλεοπτικούς σταθμούς», συνολικού ύψους 440 εκατομμυρίων ευρώ.

Έκπληξη πάντως προκαλεί πως η Αθήνα δεν βάζει κανένα τρόφιμο στον συντελεστή ΦΠΑ του 6%, αλλά στους δυο υψηλότερους συντελεστές, του 11% και 23%. Στο 11% βρίσκονται και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια. Στο 6% εντάσσονται μόνο φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.

Στο 11% εφημερίδες και περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τα τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Στο 23% υπάγονται τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες.

Η ελληνική πρόταση βρίσκεται αρκετά κοντά στις επιδιώξεις των δανειστών για πρωτογενή πλεονάσματα. Συγκεκριμένα, η χώρα μας θέλει πρωτογενές αποτέλεσμα 0,6% του ΑΕΠ για φέτος, έναντι 1% που αντιπροτείνουν οι δανειστές. Για τα επόμενα έτη, η ελληνική πλευρά προτείνει πλεονάσματα 1,5% το 2016 (2% οι δανειστές), 2,5% το 2017 (3% οι δανειστές) και 3,5% από το 2018 έως το 2022 (ίδιο με τους δανειστές)

Για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, το έγγραφο της Αθήνας προβλέπει σταδιακή αύξηση της κατώτατης ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 62 έτη, και σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα επίπεδα του 2010 έως το 2016.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, η Αθήνα προτείνει αναδιάρθρωση του χρέους προς το ΔΝΤ, με κανονική αποπληρωμή του χρέους που οφείλεται ως τα τέλη Ιουνίου και στη συνέχεια προσαρμογή των καταβολών με βάση τη «μεταγενέστερη αναχρηματοδότηση» του δημόσιου χρέους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προτείνει την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ με την μεσολάβηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού ESM.

Ολόκληρη η πρόταση ΕΔΩ (pdf στα αγγλικά)Πηγή: skai.gr