ΚΑΙΡΟΣ

«Μέτωπο» με τις ΔΕΚΟ για το μισθολόγιο ανοίγει η κυβέρνηση

Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) ξεκινούν ελέγχους σε 150 δημόσιες επιχειρήσεις για να διαπιστώσει πόσες εφαρμόζουν το ενιαίο μισθολόγιο και τα όσα προβλέπονται από τους νόμους για τη μισθοδοσία στις ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου, έχουν ήδη εντοπιστεί περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ΔΕΚΟ δεν έχουν εφαρμόσει το ενιαίο μισθολόγιο. Ακόμα περισσότερο, έχουν βρεθεί περιπτώσεις κατά τις οποίες οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ δεν έχουν εφαρμόσει ούτε το μισθολογικό πλαφόν των 1.900 ευρώ κατά μέσο όρο. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί ότι η απόκλιση του μισθού ενός υπαλλήλου σε ΔΕΚΟ και ενός υπαλλήλου στο στενό δημόσιο τομέα ξεπερνά και το 40%.

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και το ενδεχόμενο να επιβάλλει ποινές και στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ που δεν έχουν εφαρμόσει τους νόμους, όπως για παράδειγμα να τις αποπέμψει ή ακόμα και να ασκήσει ποινικές διώξεις. Η κίνηση αυτή – του ελέγχου των ΔΕΚΟ – εντάσσεται στο πλαίσιο της κάλυψης μέρους του δημοσιονομικού κενού του 2014. Το ποσό που αναμένεται να εξοικονομηθεί από την πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου δεν εκτιμάται μεγαλύτερο των 50-60 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, στέλνει το μήνυμα της κατά περίπτωση παρέμβασης όπου υπάρχει πρόβλημα και όχι της οριζόντιας παρέμβασης, όπως γινόταν έως τώρα.

Παράλληλα, από την αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ υπολογίζεται ότι θα προκύψει ένα επιπλέον δημοσιονομικό όφελος. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι από την πλήρη αλλαγή των απαρχαιωμένων οργανογραμμάτων του δημοσίων επιχειρήσεων η συνολική εξοικονόμηση από το χώρο των ΔΕΚΟ μπορεί ενδεχομένως να αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο θέλει να έχει μία καθαρή εικόνα του τι συμβαίνει στις ΔΕΚΟ και τι περιθώρια για περιστολή δαπανών υπάρχει άμεσα, ώστε να τα παρουσιάσει στην τρόικα, οι επικεφαλής των οποίων αναμένονται στη Αθήνα στις 4 Νοεμβρίου. Κεντρικό θέμα στην ατζέντα τους είναι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, καθώς θα πρέπει να έχει βρεθεί η «χρυσή τομή» μέχρι τις 20 Νοεμβρίου που κατατίθεται το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2014 στη Βουλή.
Πηγή: Πηγή: Καθημερινή - Σωτήρης Νίκας