Η παραλλαγή Όμικρον επιφέρει πλήγμα στις ελπίδες ότι η παγκόσμια οικονομία θα έμπαινε το 2022 με πιο σταθερό βηματισμό, υπονομεύοντας δυνητικά τα σχέδια των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να επικεντρωθούν στον πληθωρισμό και όχι στην αδύναμη ζήτηση.
Η επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών θα κλονίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των εταιρειών, περιορίζοντας πιθανώς τη δραστηριότητα σε ορισμένα μέρη, ακριβώς την περίοδο που ξεκινά η περίοδος των διακοπών σε πολλές οικονομίες. Οι αγορές κινήθηκαν γρήγορα για να εκτιμήσουν το οικονομικό πλήγμα.
Οι προσδοκίες για αυξήσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 10 μονάδες βάσης την Παρασκευή για τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας. Το τι θα ακολουθήσει θα υπαγορευτεί από το τι θα ανακαλύψουν οι επιστήμονες για τη νέα παραλλαγή του covid-19, συμπεριλαμβανομένου του πόσο ανθεκτικός είναι ο ιός στα εμβόλια και πόσο πιο μεταδοτικός είναι από την παραλλαγή Δέλτα που μαινόταν τους τελευταίους μήνες χωρίς να επαναφέρει τις οικονομίες σε ύφεση.
Το χειρότερο σενάριο θα ήταν εάν η μετάλλαξη απαιτήσει την επιστροφή σε lockdowns που παραλύουν την ανάπτυξη, κάτι που θα απειλούσε τις ήδη -στα όρια των αντοχών τους- αλυσίδες εφοδιασμού, και θα βλάψει την ανάκαμψη της ζήτησης. Αυτό θα αναζωπυρώσει τους φόβους για ένα στασιμοπληθωριστικό μείγμα ταχύτερου πληθωρισμού και βραδύτερης ανάπτυξης. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Inc. ανέφεραν τέσσερις πιθανότητες, μία από τις οποίες περιλαμβάνει ένα σενάριο πτώσης όπου ένα μεγάλο κύμα μόλυνσης το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους βλέπει την παγκόσμια ανάπτυξη να επιβραδύνεται στο 2% σε τριμηνιαία βάση -2,5 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τις τρέχουσες προβλέψεις τους. Η ανάπτυξη το 2022 συνολικά θα ήταν 4,2%, ή 0,4 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τις προβλέψεις.
Τα σενάρια της GS για τον αντίκτυπο της Όμικρον στην παγκόσμια ανάπτυξη
Αρνητικό σενάριο: Η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται ταχύτερα από τον «προκάτοχό» της, δηλαδή την Δέλτα, εξέλιξη που θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022 η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 2% σε τριμηνιαία βάση, ή χονδρικά κατά 2,5% κάτω από τις τρέχουσες προβλέψεις της Goldman Sachs. Για το σύνολο του νέου έτους η παγκόσμια οικονομία επεκτείνεται κατά 4,2% ή ο,4% κάτω απλό τις τρέχουσες προβλέψεις, ενώ είναι «διφορούμενες» οι προοπτικές για τον πληθωρισμό.
Πολύ αρνητικό σενάριο: Τόσο η σοβαρότητα της νόσου με την μετάλλαξη Όμικρον όσο και η προστασία έναντι της νοσηλείας σε νοσοκομείο είναι σημαντικά χειρότερες σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα. Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας δέχεται ως εκ τούτου σφοδρότερο πλήγμα, ενώ «η επίπτωση στον πληθωρισμό είναι και πάλι διφορούμενη».
Σενάριο «λανθασμένου συναγερμού»: Η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται βραδύτερα συγκριτικά με τη Δέλτα και δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και
Θετικό σενάριο: Η μετάλλαξη Όμικρον είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική, αλλά προκαλεί πολύ λιγότερο σοβαρή νόσο. Σ’ αυτό το υποθετικό σενάριο «κανονικοποίησης», μια καθαρή μείωση του βάρους από τη νόσο επιτρέπει στην παγκόσμια ανάπτυξη να κινηθεί υψηλότερα από τη βασική γραμμή της Goldman Sachs με πληθωρισμό πιθανώς χαμηλότερο, καθώς επιταχύνονται η εξισορρόπηση της ζήτησης και η ανάκαμψη στην προσφορά προϊόντων και εργασίας.
Oυσιαστικά η καλή έκβαση είναι ότι η μετάλλαξη δεν αποδεικνύεται τόσο απειλητική όσο αρχικά φοβόμασταν. Αλλά η εμφάνισή της χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι η πανδημία θα παραμείνει απειλή για την παγκόσμια οικονομία, ενδεχομένως για τα επόμενα χρόνια. «Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε στασιμοπληθωρισμό», δήλωσε η Alicia Garcia Herrero, επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας-Ειρηνικού της Natixis SA. «Αλλά ένας ακόμη χρόνος χωρίς διασυνοριακή κινητικότητα και σχετικές διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας μπορεί να μας ωθήσει εκεί».
Μικρότερος αντίκτυπος
Ακόμη και έτσι, ορισμένοι οικονομολόγοι λένε ότι οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μικρότερες από ό,τι παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της ύφεσης του 2020.
Οι κυβερνήσεις, αν και όχι της Κίνας, έχουν δείξει επιφυλακτικότητα να βιαστούν να επιστρέψουν στα lockdown. Και η προμήθεια εμβολίων εξηγεί εν μέρει γιατί τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στην Ευρώπη έχουν αποδειχθεί πιο ευέλικτοι και λιγότερο επιβλαβείς για την ανάπτυξη. «Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν προσαρμοστεί στους περιορισμούς και τα lockdown και έτσι τα πλήγματα μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρά αυτή τη φορά», δήλωσε ο Rob Subbaraman, επικεφαλής της έρευνας παγκόσμιων αγορών στη Nomura Holdings Inc.
«Αυτό θα σήμαινε τοπικά lockdown καθώς εμφανίζονται κρούσματα, αυστηρότερους περιορισμούς στα περιφερειακά ταξίδια και μεγαλύτερη πιθανότητα διακοπής λειτουργίας λιμανιών», είπε. «Η Κίνα έχει αποδειχθεί ικανή στη διαχείριση εστιών, αλλά το μακροπρόθεσμο οικονομικό κόστος θα αυξηθεί εάν τα εξαιρετικά μεταδοτικά στελέχη είναι ενδημικά παγκοσμίως».
Εάν η παραλλαγή εξαπλωθεί «θα μπορούσε να επιβραδύνει την υγιή δυναμική στην οικονομία» των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Mickey Levy, επικεφαλής οικονομολόγο για τις ΗΠΑ και την Ασία στην Berenberg Capital Markets. Οι αγορές ηρέμησαν στις αρχές του εμπορίου της Ασίας τη Δευτέρα μετά από ένα απότομο sell-off την Παρασκευή καθώς ήρθαν τα νέα για την παραλλαγή. Ο S&P 500, ο Nasdaq 100 και τα ευρωπαϊκά συμβόλαια εκτινάχθηκαν, και το πετρέλαιο ανέβηκε ξανά πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.
Business standard - businesstech.co.za
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.