ΚΑΙΡΟΣ

Μεγαλύτερη ανεργία & χαμηλότερους μισθούς για τις γυναίκες καταγράφει η Κομισιόν

Μεγαλύτερη ανεργία, χαμηλότερους μισθούς και συντάξεις, καθώς και άνιση συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων σε βάρος των γυναικών, διαπιστώνει στην ΕΕ έκθεση της Κομισιόν για το 2015.

Πιο συγκεκριμένα το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων στην ΕΕ των 28 κρατών-μελών καταγράφεται στο 16,3%, σύμφωνα με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ισότητα μεταξύ Γυναικών και Ανδρών στην ΕΕ.

Επίσης, σύμφωνα με τα συνοπτικά στοιχεία που παρουσίασε η αρμόδια επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων Βιέρα Γιούροβα και κοινοποίησε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, από τις μετρήσεις του 2010 και του 2014 διαφαίνεται ότι στην Ελλάδα η πλήρης απασχόληση από το 49,5% των γυναικών και το 75,7% των ανδρών υπέστησαν αισθητή μείωση στο 41,6% και 60,8% αντίστοιχα.

Αισθητή είναι η διαφορά του ποσοστού του πληθυσμού της ΕΕ που απειλείται από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό (24,4%), με την αντιστοιχία στη χώρα μας να ανέρχεται στο 36% (με στοιχεία του 2014). Εξάλλου τα ποσοστά απασχόλησης στην Ελλάδα δεν είναι ικανοποιητικά: Απασχολείται μόνον το 44,3% των γυναικών έναντι 62,6% των ανδρών στην ηλικιακή ομάδα 20-64 ετών.

Το 2015 οι εργαζόμενες γυναίκες στην ΕΕ επιβαρύνθηκαν με τα τρία τέταρτα των υποχρεώσεων του νοικοκυριού και με τα δύο τρίτα της γονικής φροντίδας. Ο μέσος όρος του συνταξιοδοτικού χάσματος στις ηλικίες 65-74 ετών στην ΕΕ παραμένει σταθερά στο υψηλό 40% για την επταετία 2008-2014, αλλά είναι ανησυχητικό ότι το 2014 αυξήθηκε αισθητά σε έξι χώρες (ενδεικτικά, στην Ολλανδία ήταν 46%, στη Γερμανία 46,5% και στην Κύπρο 48,8%) -το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα είναι 26,6%.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων στα κέντρα λήψης αποφάσεων εξακολουθεί να αποτελεί μακρινό στόχο, αφού το 2015 ο μέσος όρος της γυναικείας συμμετοχής σε επίπεδο Κοινοβουλίου στην ΕΕ των 28 κρατών-μελών ήταν 29% και στην κυβέρνηση μόλις 28%.

Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει επιλεγμένες καλές πρακτικές ισότητας των φύλων από τα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και το Έργο-Σημαία της ΓΓΙΦ «Οργάνωση υπηρεσιών για την ενσωμάτωση, παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών ισότητας σε όλο το εύρος της δημόσιας δράσης (Παρατηρητήριο)».Πηγή: skai.gr