ΚΑΙΡΟΣ

Με 155 «ναι» πέρασε ο προϋπολογισμός, λίγες ώρες πριν το Eurogroup

Με 155 «υπέρ» έναντι 134 «κατά» υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2015 από τη Βουλή, λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας και στον απόηχο της δήλωσης του Αλέξη Τσίπρα πως όποιος βουλευτής καταψηφίσει τον προϋπολογισμό οφείλει να μην ψηφίσει και Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τον προϋπολογισμό υπερψήφισαν, χωρίς διαρροές, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ανεξάρτητη Αικατερίνη Μάρκου.

Καταψήφισε σύσσωμη αντιπολίτευση και οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι βουλευτές, με εξαίρεση τον Γρηγόρη Ψαριανό, ο οποίος ψήφισε «παρών».

Σκληρές κόντρες

Η ονομαστική ψηφοφορία έγινε μετά από εντονότατη πολιτική αντιπαράθεση στην Ολομέλεια, με κύριους άξονες την προεδρική εκλογή, την απουσία πολιτικής συναίνεσης για κοινό μέτωπο έναντι των δανειστών, και τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Βέβαιος πως η παρούσα Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πως οι πολίτες δεν θέλουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε ότι έχει ευτελίσει το Σύνταγμα για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και χρησιμοποιεί της σταθερότητα της αυξημένης πλειοψηφίας ως πρόσχημα για να εκβιάσει εκλογές.

«Κύριε Τσίπρα, είστε το ατύχημα που δεν θα συμβεί» στην Ελλάδα, συμπλήρωσε σκωπτικά ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε σκληρό μήνυμα προς όλους τους βουλευτές, λέγοντας πως όποιος ψηφίσει «όχι» στο προϋπολογισμό θα πρέπει να ψηφίσει «όχι» και στην προεδρική εκλογή, και δηλώνοντας μάλιστα κατηγορηματικά «κάτι διαφορετικό θα είναι αποτέλεσμα μεθοδεύσεων».

Ο κ. Τσίπρας απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συναίνεσης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να έρθει σε επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ για να συνεννοηθούν για την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό τον χαρακτήρισε «φωτογραφία του μνημονίου» και «εικόνα μιας κυβέρνησης παραδομένης» στην τρόικα.

Τη δέσμευση της κυβέρνησης πως δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ούτε νέα μέτρα λιτότητας επανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθιστώντας σαφές πως δεν θα υπογραφεί νέο μνημόνιο, αλλά θα υπάρξει μόνον μια βραχυπρόθεσμη παράταση του προγράμματος για να διευθετηθούν τεχνικά ζητήματα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όπως και ο πρωθυπουργός στη συνέχεια, «φωτογράφισε» τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπαίτιο των ανησυχιών που έχουν οι αγορές όσον αφορά την εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα. Κατηγόρησε την Κουμουνδούρου πως ουσιαστικά ζητά από τις αγορές να μην δανείσουν στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί το μνημόνιο, που, όπως είπε, αποτελεί και πολιτική τροφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα εμφανίστηκε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Υπογράμμισε παρά ταύτα πως η Ελλάδα θα συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μετά τη λήξη του μνημονίου, με στόχο να εξαλειφθούν οι «παθογένειες» που εξακολουθούν να ταλανίζουν την ελληνική οικονομικά.

Επισήμανε εκ νέου πως «κλειδί» πλέον αποτελούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και γενικότερα η απομάκρυνση της παραγωγικής διαδικασίας από το «στρεβλό» σύστημα της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας και της κατανάλωσης, με στροφή προς τον ιδιωτικό τομέα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, Πηνελόπη Γκάλιου