ΚΑΙΡΟΣ

«Μαύρο» τρίμηνο για τα έσοδα

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ ενεργοποιεί ο πρωτοφανής εκτροχιασμός του προϋπολογισμού τους πρώτους μήνες του 2011. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η «μαύρη» τρύπα στο πρώτο δίμηνο του έτους φθάνει το 1 δισ. 150 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η καθίζηση των εσόδων έχει εκτιναχθεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου στο 18%, έναντι μείωσης 9,1% στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ ο στόχος για το σύνολο του έτους κάνει λόγο για αύξηση των εσόδων κατά 8,5%.

Είναι ενδεικτικό ότι:

-Προβλέπεται η είσπραξη 650εκ€ επιπλέον από τα φυσικά πρόσωπα, παρά την μείωση μισθών και συντάξεων και τις απανωτές αυξήσεις σε Φ.Π.Α. και Ενιαίο Φόρο Κατανάλωσης.

-Προβλέπεται αύξηση των εσόδων πάνω από 50%, με την αγορά ακινήτων νεκρή

-Δυσεξήγητες είναι και οι προβλέψεις για αύξηση 4% των εσόδων από ταξινομήσεις ΙΧ, 11,7% από Ενιαίο Φόρο Κατανάλωσης του καπνού και 7,2% από λοιπούς φόρους κατανάλωσης, όταν το Μνημόνιο προβλέπει περαιτέρω μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης 4,6%.

Επιχειρώντας να αιτιολογήσει τις αστοχίες του φετινού προϋπολογισμού και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε την υστέρηση εσόδων, η οποία όμως υπερκαλύπτεται – όπως τόνισε – από τις αντίστοιχες περικοπές δαπανών. Τέλος, παραδέχθηκε ότι εάν το πρόβλημα δεν λυθεί μέσα στους επόμενους μήνες, τότε θα προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων.

Υπό κατάρρευση το ΤAXIS

Δύο χρόνια μετά και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για το ΕΤΑΚ του 2009, ενώ δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010. Η κατάρρευση του συστήματος TAXIS έχει οδηγήσει σε αλλεπάλληλες παρατάσεις την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ενώ την εικόνα ολοκληρώνει η διατήρηση της φοροδιαφυγής σε πολύ υψηλά επίπεδα, δεδομένου ότι το κίνημα των αποδείξεων -όπως παραδέχονται άνθρωποι της αγοράς- έχει ατονήσει. Παρά τις εξαγγελίες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, οι εισπράξεις από ΦΠΑ είναι μόλις 232εκ€ σε σχέση με πέρυσι. 

Εικόνα διάλυσης στις ΔΟΥ

Σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την κατάρρευση των εσόδων έχει και η εικόνα που παρουσιάζει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, αφού η εντολή για ελέγχους σε όσους δεν περαίωσαν δόθηκε μόλις χθες Δευτέρα, με αποτέλεσμα να χαθούν δύο πολύτιμοι μήνες.

Την ίδια στιγμή το πρόβλημα της υποστελέχωσης συνεχώς επιδεινώνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ΔΟΥ όπου ελεγκτές εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων, αδειών ή ασθενειών αναγκάζονται να αναπληρώνουν συναδέλφους τους σε τμήματα άσχετα με τις εισπράξεις, όπως τα μητρώα. Το πρόβλημα είναι τέτοιο που δεκάδες υπάλληλοι έχουν αποσπασθεί από τα ΠΕΚ όπου βεβαιώνονται οι φόροι πριν εισπραχθούν, στις ΔΟΥ με αποτέλεσμα σε αυτό της Αθήνας των δεκάδων ελεγκτών να έχουν μείνει μόλις 10. Κι επειδή ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, στους αποσπασμένους αρχικά είχαν υποσχεθεί ότι θα επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις μέσα στο Μάρτιο. Πριν λίγες ημέρες τους ανακοίνωσαν ότι θα επιστρέψουν τελικά τον Αύγουστο. Πηγή: Ν. Φιλιππίδης, Χ. Τσούφης