ΚΑΙΡΟΣ

Μαστίγιο (άμεσα μέτρα) και καρότο (ελάφρυνση χρέους) από τους θεσμούς

Την άμεση νομοθέτηση μέτρων, όπως η μείωση των συντάξεων και η μείωση του αφορολογήτου από το 2019 και μετά, θέτουν ως προαπαιτούμενο στην ελληνική κυβέρνηση οι θεσμοί σύμφωνα με πληροφορίες.

Πηγές των θεσμών ανέφεραν ότι σε περίπτωση που επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα μπορούσε να θεσπιστεί ένας αντίστροφος μηχανισμός απενεργοποίησης των μέτρων.

Σε αντιστάθμισμα, οι θεσμοί σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα προσφέρουν ένα καλό πακέτο μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που θα εφαρμοστούν μετά το 2018 και θα διευκολύνουν στην έκδοση θετικής έκθεσης βιωσιμότητες τους χρέους από το ΔΝΤ.

«Ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στα ελληνικά νοικοκυριά είναι ευρύτατος και βαθύς» τόνισε στο μεταξύ ο διοικητής Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD).

«Δεν υπήρξε επαρκής πρόοδος στις ελληνικές μεταρρυθμίσεις για να υπογράψουμε συμφωνία τώρα» επισήμανε υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος στο Reuters, παραπέμποντας στο Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Η συνεδρίαση του αυριανού (Πέμπτη) Eurogroup θα είναι σύντομη, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 6, ή το αργότερο στις 7 το απόγευμα (τοπική ώρα) δήλωσε άλλος κοινοτικός αξιωματούχος μιλώντας στην ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα του για επανέναρξη της δεύτερης αξιολόγησης «στο πολύ εγγύς μέλλον».
   
«Πήραμε χαμηλότερα πλεονάσματα αλλά αυτό ήταν μια πύρρειος νίκη, γιατί χάσαμε 20 δισεκ. από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ υπήρξε και αφελληνισμός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος» παραδέχθηκε την Τετάρτη στον ΣΚΑΪ ο Κώστας Χρυσόγονος. 

Οπισθοδρόμηση αποκάλεσε μέσω του ΣΚΑΪ τη «διαδρομή» από το email Χαρδούβελη στην επιστολή Τσακαλώτου ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. «Δεν πρόκειται καν για πύρρειο νίκη» σημείωσε, απαντώντας στη δήλωση Χρυσόγονου. 

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαιώνει σε συνέντευξή του ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα».

«Η Ελλάδα έχει πιο θεμελιώδη προβλήματα, οικονομικά και θεσμικά από τις υπόλοιπες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα και πως «η εμπιστοσύνη εξακολουθεί να είναι ένα βασικό ζήτημα» σχολίασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Πηγή: skai.gr