ΚΑΙΡΟΣ

Μαξίμου: Την Παρασκευή στη Βουλή η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία

Αποφασισμένο να καταθέσει τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών, εμφανίζεται το Μέγαρο Μαξίμου όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Όπως διαρρέεται, αυτό αναμένεται να συμβεί την Παρασκευή 22 Μαρτίου, παρά το γεγονός ότι μόλις χθες, Τρίτη, οι συζητήσεις που διεξήχθησαν μέσω τηλεδιάσκεψης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς επί του θέματος απέβησαν άκαρπες.

Αν τελικά η κυβέρνηση υλοποιήσει μονομερώς τη συγκεκριμένη της εξαγγελία θα αποτελέσει την αφορμή για ρήξη με τους θεσμούς, καθώς κάτι τέτοιο αντιτίθεται στα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει την εκταμίευση της δόσης ύψους 970 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν προγραμματισμένο να συμβεί στο άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι.

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι των θεσμών φέρονται να ζητούν το όριο οφειλής για την προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών με στεγαστικό δάνειο να ανέρχεται στα 100.000 ευρώ, και όχι στα 130.000 ευρώ, και τα περιουσιακά κριτήρια να περιοριστούν σημαντικά και να μειωθούν για τις καταθέσεις του οφειλέτη στις 20.000 ευρώ, από 65.000 ευρώ που προέβλεπε η κυβερνητική πρόταση και στις 25.000 ευρώ για τη λοιπή ακίνητη περιουσία του (πλην της πρώτης κατοικίας), από 260.000 ευρώ που πρότεινε η Αθήνα.

Τέλος επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο μιλώντας στο συνέδριο που οργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με τίτλο "Εντάσσοντας την Ελλάδα στο πλαίσιο των πολιτικών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου: προτεραιότητες για αειφόρο ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα"

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι «συνεχίζουμε εντατικά τις συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές για ένα νέο πλάνο προστασίας, αλλά είναι πολλές οι παράμετροι. Θέλουμε να βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες θα συμμετάσχουν στο κόστος, όπως και το κράτος θα αναλάβει μέρος αυτού του κόστους. Υπάρχει δυνατότητα για προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και να μετατρέψουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε εξυπηρετούμενα, αλλά ο καλός σχεδιασμός είναι αυτό που μετράει γιατί από τον νόμο Κατσέλη προέκυψαν προβλήματα για τις τράπεζες. Υπάρχουν επιχειρήσεις "ζόμπι" και επιχειρήσεις που μπορούν να αναδιαρθρωθούν και να γίνουν υγιείς. Με βάση τον σχεδιασμό για τα «κόκκινα» πρέπει να δοθούν φέτος 150 εκατ. και 200 το επόμενο έτος, γύρω στα 800 εκατ. έως το 2022 και συνολικά ένα κόστος 5 δισ. σε βάθος χρόνου, αλλά στον σχεδιασμό αυτό έχουμε δρόμο ακόμα».