ΚΑΙΡΟΣ

Λιζ Τρας: Η Δύση έχει παγώσει το 60% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Περισσότερα και ταχύτερα μέτρα για να πληγεί η ρωσική οικονομία ζήτησε εκ νέου από τη Δύση η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας μετά από τη συνάντησής της στη Βαρσοβία με τον Πολωνό ομόλογό της Ζμπίγκνιεβ Ράου.

Η κα Τρας προέβη σε μια ανανέωση της ενημέρωσης για τον αντίκτυπο των κυρώσεων της Δύσης κατά της Μόσχας, λέγοντας ότι πλέον έχουν παγώσει πάνω από 350 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 604 δισεκατομμύρια των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων, δηλαδή ένα ποσοστό περίπου 60%. Πρόκειται για ποσοστό λίγο υψηλότερο από την προηγούμενη επίσημη εκτίμηση.

Σημείωσε ότι οι συντονισμένες κυρώσεις ωθούν τη ρωσική οικονομία «πίσω στη σοβιετική εποχή», αλλά τόνισε την ανάγκη περισσότερων κυρώσεων για να διασφαλιστεί η ήττα του Πούτιν στην Ουκρανία.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε τέσσερα μέτρα: απαγόρευση κατάπλου ρωσικών πλοίων στα ευρωπαϊκά λιμάνια, περαιτέρω αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών, παρεμπόδιση των συναλλαγών σε χρυσό από τη ρωσική κεντρική τράπεζα και συμφωνία επί ενός χρονοδιαγράμματος για την εξάλειψη των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου από τις δυτικές χώρες.

«Αν και τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ηττηθεί στην αρχική τους επίθεση στο Κίεβο, δεν έχει υπάρξει αλλαγή στην πρόθεση και φιλοδοξία τους. Βλέπουμε τις δυνάμεις του Πούτιν να έχουν βλέψεις στα ανατολικά και στα νότια της Ουκρανίας με την ίδια απερίσκεπτη περιφρόνηση για τις ανθρώπινες ζωές και την εθνική τους ανεξαρτησία», δήλωσε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας για να εξηγήσει την ανάγκη περαιτέρω κυρώσεων.

Η κα Τρας, που χθες συναντήθηκε στη Βαρσοβία με τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, έγινε σήμερα επίσης δεκτή από τον Πολωνό Πρωθυπουργό Μοραβιέτσκι.

Είχε επίσης τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους της από την Ιταλία και την Ιαπωνία ενόψει της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του G7 στις Βρυξέλλες. Στη σύνοδο αυτή η κα Τρας αναμένεται να επιμείνει σε ένα χρονοδιάγραμμα για την επιβολή εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.