«Η Γερμανία έχει (και αυτή) ευθύνη για την δυστυχία της Ελλάδας» σημειώνει, υπενθυμίζοντας ότι κατά την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη το Βερολίνο δεν ήλεγξε λεπτομερώς τα βιβλία, ενώ αργότερα άμβλυνε το Σύμφωνο Σταθερότητας.
«Η ιστορία παραδίδει πάντα κάποια στιγμή το λογαριασμό για τα σφάλματα», επισημαίνει ο κ. Λαμί, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να καλύψει μια χαμένη δεκαετία. Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικώς με το αν χρειάζεται νέο «κούρεμα» του χρέους, δηλώνει ότι «αποφασιστικής σημασίας είναι το εάν η διαδικασία μετάβασης θα είναι επιτυχής».
Ο Γάλλος πολιτικός ερωτάται ακόμη εάν η Ευρωζώνη θα πρέπει να καταστεί μια αναδιανεμητική ζώνη, για να απαντήσει: «στο τέλος της μέρας, ναι, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την κρίση, αλλά με την θεμελίωση μιας πολιτικής ένωσης. Δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σύστημα αλληλεγγύης» και να τονίσει ότι «είναι αποφασιστικής σημασίας εάν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι νιώθουν υποχρεωμένοι από έναν κοινό πολιτισμό να αναπτύξουν αίσθημα αλληλεγγύης».
Υποστηρίζει πάντως ότι το χειρότερο μέρος της κρίσης έχει περάσει και τάσσεται υπέρ της εφαρμογής «διορθώσεων» στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. «Σχετικά με αυτό, έχουν γίνει πολύ λίγα σε σύγκριση με τις ΗΠΑ», καταλήγει.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.