Με την ελληνική οικονομία να κινδυνεύει με νέα ύφεση το 2016, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε πως το Ταμείο θα πρέπει να εξετάσει το κατά πόσον οι απαιτήσεις του για την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας ήταν υπερβολικές, χωρίς όμως να αποσαφηνίζεται το κατά πόσον αναφέρεται μόνο στα προηγούμενα δύο Μνημόνια ή και στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι η επανεξέταση των πολιτικών που ακολουθήθηκαν στην Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει ριζικά το έργο του Ταμείου, δηλαδή την παροχή βοήθειας σε κράτη που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στο να τα καταστήσουν ισχυρότερα στο μέλλον.
«Σε κάθε ιστορία υπάρχει ένας κακός αστυνομικός, αλλά ελπίζω ότι αυτός ο κακός αστυνομικός έχει και ανθρώπινη διάσταση», προσέθεσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η κ. Λαγκάρντ επαναβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν προϋποθέσεις ανάπτυξης, υιοθετηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και φυσικά εφόσον το χρέος αποδειχθεί βιώσιμο.
Έσπευσε πάντως να σχολιάσει πως μη συμμετοχή του Ταμείου δεν σημαίνει και την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος.
Πάντως, η διευθύντρια του ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι στο μέλλον το Ταμείο οφείλει να λάβει υπόψη του τις ανισότητες και τα προβλήματα που προκαλεί η παγκοσμιοποίηση.
«Η παγκοσμιοποίηση έχει κάνει πολλά καλά και έχει βγάλει πολλούς ανθρώπους από τη φτώχεια. Με τον ίδιο τρόπο όμως, έχει παράγει και κάποιους χαμένους», ανέφερε.
Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο αναμένεται να εκδώσει μέσα στους επόμενους μήνες την εσωτερική αξιολόγησή του για τις πολιτικές που ακολούθησε στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης που χρειάστηκαν προγράμματα στήριξης κατά τη διάρκεια της ευρω-κρίσης.
Παράλληλα, από τις αρχές του έτους φαίνεται ότι το Ταμείο προχωρά σταδιακά σε επαναξιολόγηση των νεοφιλελεύθερων πρακτικών που έχει προκρίνει τις τελευταίες δεκαετίες.Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.