Αναφερόμενη στις ευρωπαϊκές χώρες που συναντούν δυσκολίες η υπουργός, και φαβορί για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι «η Πορτογαλία, η Ισπανία και πρώτη από όλες η Ελλάδα θα πρέπει να βάλουν τάξη στα οικονομικά τους». Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι «μιλάτε όπως η Μέρκελ και οι Γερμανοί», η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας απάντησε «όχι, μιλώ στο όνομα μιας ισορροπίας που θα πρέπει να σεβαστούμε». «Διότι», εξήγησε, «όταν δείχνουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα με το πρόγραμμα υποστήριξης των 110 δισ. περιμένουμε σαν ανταπόδοση τις προσπάθειες της». Οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν, πρόσθεσε, είναι διαφορετικές για κάθε χώρα.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη να μειώσει το έλλειμμά της, πράγμα που άλλωστε άρχισε να το πετυχαίνει με σημαντικό τρόπο, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει. Θα πρέπει να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις που δυστυχώς δεν ξεκίνησε ακόμη και σε ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές καθώς και σε απελευθέρωση ορισμένων τομέων και επαγγελμάτων. Στο ερώτημα εάν θεωρεί πιθανή την αναδιάρθρωση του χρέους η υπουργός για ακόμα μια φορά απάντησε ξεκάθαρα «όχι". Εξήγησε ότι θα πρέπει, πάση θυσία, να διατηρηθεί η ισορροπία που προανέφερε ανάμεσα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στις προσπάθειες της Ελλάδας.
Αναγνώρισε ότι το πρόβλημα σήμερα είναι ένα είδος «πολιτικής κόπωσης» για το πρόγραμμα που έχει επιβληθεί. Θα πρέπει να αποκτήσει νέα ενέργεια η χώρα και να συνεχίσει, είπε. Υπήρχε δέσμευση για τα πρώτα 15 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις, για την ώρα όμως έχουμε μηδέν, θα πρέπει να συνεχίσει, επανέλαβε.
Στο ερώτημα εάν ο ελληνικός λαός θα πρέπει να υποφέρει ακόμη πιο πολύ για τη θεραπεία της χώρας, η υπουργός απάντησε ότι είναι απαραίτητη η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών γιατί μόνο τότε θα υπάρξει περιθώριο ανάσας με μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα.
Στο μεταξύ, τα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα να τίθεται εκτός ευρωνομίσματος απορρίπτει κατηγορηματικά ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν.
«Δεν θα αποδεχθούμε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, που δημοσιεύεται τη Δευτέρα,
Την ανησυχία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο τέως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος στη διάρκεια της παρέμβασής του σε περιφερειακό συνέδριο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λεμεσό, όπου έλαβαν μέρος υπουργοί Οικονομικών 13 χωρών, πρώην και νυν διοικητές κεντρικών τραπεζών, αλλά και ανώτατα στελέχη του ΔΝΤ.
Ο κ. Παπαδήμος, υπογράμμισε ότι παρά τη δραστική κατά 5% μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος η κατάσταση επιδεινώθηκε, και τα αίτια είναι η επιβράδυνση στην εφαρμογή των μέτρων, και η μη συνολική στήριξη τους από την αντιπολίτευση. Αυτό - πρόσθεσε - προκαλεί ανησυχίες ότι τα μέτρα δεν θα πετύχουν.
Επισήμανε δε, ότι η επίλυση της κρίσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εφαρμογή των μέτρων.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, εκτίμησε ότι είναι ανεπιθύμητη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη, λόγω των μεγάλων ζημιών που θα προκληθούν.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.