ΚΑΙΡΟΣ

Κομισιόν: Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα το β’ τρίμηνο, απαισιοδοξία για ευρωζώνη

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά από έξι συναπτά χρόνια ύφεσης πέτυχε η Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το εναρμονισμένο ΑΕΠ να έχει θετικό πρόσημο.

Η Κομισιόν σημειώνει πως το η ελληνική οικονομία «αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014», με ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 0,6%, και προβλέπει συνέχιση της θετικής πορείας της οικονομίας, με 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016.

Το χρέος αναμένεται να αποκλιμακωθεί σημαντικά, καθώς εκτιμάται πλέον ότι θα περιοριστεί στο 168% του ΑΕΠ το 2015 (από 172% που προέβλεπε αρχικά) ενώ το 2016 εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 157% του ΑΕΠ. Οι εν λόγω προβλέψεις διαφωνούν με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που για το 2015 τοποθετεί το χρέος στο 171,3%.

Παράλληλα, η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,3% το 2016, με το έλλειμμα να συρρικνώνεται στο 0,1% το 2015. Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί σταδιακά, σε 25% το 2015 και 22% το 2016.

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες προειδοποιούν για τον κίνδυνο της «αβεβαιότητας στην εφαρμογή των πολιτικών», που αναμένεται να «συνεχίζουν να βαραίνουν» το επενδυτικό κλίμα στις αρχές του επόμενου έτους.

Η Κομισιόν μάλιστα προειδοποιεί πως ανάκαμψη μπορεί να είναι χαμηλότερη των προβλέψεων αν η «αβεβαιότητα» και τα «γεωπολιτικά γεγονότα» έχουν «μεγαλύτερη του αναμενόμενου επίδραση στην περιοχή».

Κακά νέα για ευρωζώνη

Παρά ταύτα, τα θετικά μαντάτα για την Ελλάδα συνοδεύονται από αρνητικές εξελίξεις στο σύνολο της ευρωζώνης, με την Κομισιόν να αναθεωρεί ριζικά επί τα χείρω τις προβλέψεις της για το 2015, με την ανάπτυξη στη νομισματική ένωση να εκτιμάται πως θα ανέλθει μόλις στο 1,1%.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο νέος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισε πως «όλα τα κράτη-μέλη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης «πρέπει να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αξιόπιστες δημοσιονομικές πολιτικές και υποστήριξη για παραγωγικές επενδύσεις».

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος και ο νέος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν, επισήμανε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και στρατηγικές επενδύσεις, χωρίς όμως να αυξάνεται το χρέος.

Αρνητικά είναι τα μηνύματα για τις δύο «ατμομηχανές» της ζώνης του ευρώ, Γερμανία και Γαλλία, με την πρόβλεψη για ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας να αναθεωρείται προς τα κάτω, σε 1,1% και 1,8% το 2015 και το 2016 αντίστοιχα, και τη Γαλλία να «μένει» στο 0,7% και το 1,5%.

Παράλληλα, η Επιτροπή αναθεώρησε τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό σε χειρότερα επίπεδα από την ΕΚΤ, σε 0,8% από 1,2%, ενώ μέσω συνεχιζόμενων φόβων για αποπληθωριστικές πιέσεις.

Αναλυτικά η έκθεση της Κομισιόν ΕΔΩΠηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ