Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εκτιμάται ότι μπορούν να μειώσουν την αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 μονάδες έως το 2060, αν και η αποτελεσματικότητά τους θα κριθεί εν πολλοίς από την κατάσταση που θα επικρατεί στις αγορές.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν επιμήκυνση ορισμένων δανείων στήριξης του δεύτερου προγράμματος στήριξης, από τα 28 χρόνια κατά μέσο όρο σε έως 32,5 χρόνια.
Επίσης, με διάφορες τεχνικές παρεμβάσεις και ανταλλαγές τίτλων θα συγκρατηθούν τα επιτόκια για ορισμένες οφειλές της Ελλάδας, κι έτσι θα «παγώσει» σε χαμηλά επίπεδα το κόστος εξυπηρέτησης μέρους του χρέους.
Στον αντίποδα όμως, όπως αποσαφήνισε ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να εξετάσουν την εφαρμογή βαθύτερων μέτρων για το χρέος πριν τα μέσα του 2018, δηλαδή μετά το τέλος του Μνημονίου, και μόνο εφόσον η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα.
Ερωτηθείς εάν η πλήρης μετάθεση της συζήτησης για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ικανοποιεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο έχει ζητήσει στο ελάχιστο την άμεση συγκεκριμενοποίησή τους, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ξεκάθαρα ότι εκφράζει την αμετάβλητη ευρωπαϊκή γραμμή και το ΔΝΤ «το καταλαβαίνει αυτό».
Σαν αντίβαρο για την ελάφρυνση του χρέους όμως, οι εταίροι επιμένουν στο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2018 και αδιευκρίνιστο αριθμό ετών που θα ακολουθήσουν.
Το καλύτερο σενάριο που εξετάζεται αυτή τη στιγμή είναι διατήρηση του στόχου για 3,5% για τρία χρόνια μετά το πέρας του Μνημονίου, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μείνει σε τροχιά σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας με υψηλούς στόχους τουλάχιστον έως το 2021.
Αρνητικές είναι εν τω μεταξύ και οι εξελίξεις στο μέτωπο της δεύτερης αξιολόγησης.
Ο κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί το ερχόμενο έτος, καθώς «ρεαλιστικά» δεν διαφαίνεται πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το τέλος του Δεκεμβρίου.
Τόνισε ότι «υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει», προσθέτοντας ότι τα κλιμάκια των θεσμών είναι έτοιμα να επιστρέψουν άμεσα στην Αθήνα ώστε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις. Ένα από τα «αγκάθια» που παραμένουν είναι οι διαφορές στα εργασιακά.
Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να θέσει το ελληνικό ζήτημα στο Διοικητικό του Συμβούλιό του, ώστε να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.
Την αισιοδοξία του για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.