Καταρρέουν τα χρηματιστήρια - "Βουτιά" άνω του 5% το Χρηματιστήριο της Αθήνας

Βυθίστηκαν οι ασιατικοί Nikkei, Topix - Συνεχίζεται το sell-off στην Ευρώπη - Πτώση πάνω από 600 μονάδες για τον Dow Jones προβλέπουν τα futures

Μετά από ένα σοκαριστικό sell off στο κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας, οι ασιατικές αγορές έκλεισαν με βαριές απώλειες το πρωί της Δευτέρας «πατώντας» στην περιοχή της bear market, ξυπνώντας μνήμες από τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987 στο Τόκιο.

Ο Nikkei κατέγραψε απώλειες 12,4% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 31.458 μονάδες στη χειρότερη ημερήσια επίδοση από το χρηματιστηριακό κραχ του Οκτωβρίου 1987. Ο Topix σημείωσε πτώση 12,23% στις 2.227,15 μονάδες. Μεγάλοι εταιρικοί κολοσσοί όπως η Mitsubishi, η Sumitomo και η Marubeni έχασαν περίπου 10%.

«Δεν είναι δυνατόν να υποχωρεί ο Nikkei με το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων σχεδόν 40 ετών χωρίς να υπάρχουν κάποιου είδους επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές αγορές», σχολίασε αναλυτής της IG Group.

Ζήτηση είχαν τα κρατικά ομόλογα, με τις αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου να διαμορφώνονται στο 3,723%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2023.

Τα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση τον Ιούλιο στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή προκάλεσαν ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας, πυροδοτώντας αποστροφή ρίσκου στις διεθνείς αγορές.

Συνεχίζεται το sell-off στην Ευρώπη 

Παρόμοιο είναι και το κλίμα Ευρώπη, με τον δείκτη Euro Stoxx 600 να ανοίγει με απώλειες 2,28% χαμηλότερα. Όλοι οι τομείς αλλά και τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος, με τις τεχνολογικές μετοχές να ηγούνται των απωλειών, χάνοντας 5%, ενώ οι τράπεζες σημείωσαν πτώση έως και 4,67%, ενώ οι μετοχές του μεταλλευτικού κλάδου υποχωρούν κατά 3,65%. 

Οι ευρωαγορές άνοιξαν στα πιο χαμηλά επίπεδα του τελευταίου εξαμήνου, με τον βρετανικό FTSE 100 να χάνει 1,7%, τον DAX στη Φρανκφούρτη να βουτάει 1% και τον CAC 40 στο Παρίσι να καταγράφει απώλειες 2,1%. Στην περιφέρεια η Ιταλία χάνει 3,87% και ο ισπανικός IBEX υποχωρεί κατά 2,96%. 

Χρηματιστήριο Αθήνας: Βουτιά 5,19% 

Εντός συνόρων, το Χρηματιστήριο της Αθήνας φαίνεται να υποχωρεί σε ποσοστό 5,21%, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στις 1.356,28 μονάδες λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση πάνω από 5%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 4,52%.

Πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank (-6,71%), της Aegean (-6,79%), της Autohellas (-6,41%) και της Viohalco (-6,12%).

Ενεδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι καμία μετοή δεν καταγράφει άνοδο, ενώ 92 κινούνται πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές.

Επιπλέον, ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί γύρω στο 7%.

Εξανεμίστηκαν 287 δισ. δολ. στα κρυπτονομίσματα 

Σε αυτό το περιβάλλον το Bitcoin κατέγραψε πτώση έως και 11%, με τις απώλειες να φτάνουν τα 270 δισ. Σύμφωνα με στοιχεία του GoinGecko, το Bitcoin διαπραγματευόταν κατά 10% χαμηλότερα στα $53.100 στις 6:48 π.μ. στο Λονδίνο, προσθέτοντας σε μια πτώση 13,1% την περασμένη εβδομάδα, η οποία ήταν η χειρότερη από την περίοδο κατά την οποία το χρηματιστήριο FTX κατέρρεε. Το Ether έχασε πάνω από το ένα πέμπτο της αξίας του, πριν ανακάμψει μερικώς, αλλάζοντας χέρια έναντι $2.360. Τα περισσότερα μεγάλα κρυπτονομίσματα κινούνται στο βαθύ κόκκινο. 

Πτώση πάνω από 600 μονάδες για τον Dow Jones προβλέπουν τα futures

Με βάση τα futures της Wall Street, ο δείκτης Dow Jones πρόκειται να έχει απώλειες άνω των 600 μονάδων, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq θα υποχωρήσουν σε ποσοστά 2,1% και 3,4% αντίστοιχα.

Πηγή: skai.gr