Κλείσιμο

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτές είναι οι συσκευές-βαμπίρ που βάζουν φωτιά στο λογαριασμό

Την ώρα που ο περισσότερος κόσμος προσπαθεί να εξοικονομήσει ρεύμα, με την τιμή του να χτυπάει «κόκκινο», κάποιες συσκευές-βαμπίρ στο σπίτι καταναλώνουν ενέργεια ακόμα και όταν είναι σε λειτουργία standby.

Γενικότερα, όσο οι συσκευές είναι συνδεδεμένες στην πρίζα – είτε είναι το ρούτερ, είτε το λάπτοπ, είτε το ηχοσύστημα – καταναλώνουν σιγά σιγά ενέργεια.

Για παράδειγμα, η τηλεόραση μπορεί να είναι κλειστή, αλλά όσο το κόκκινο φωτάκι στο κάτω μέρος της είναι αναμμένο, καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα.

Υπολογίζεται ότι λόγω αυτών των συσκευών οι καταναλωτές πληρώνουν κατά μέσο όρο 175 ευρώ την ημέρα – ή 3,75 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Ακολουθούν κάποιες από τις συσκευές-βαμπίρ και πόσο πληρώνετε παραπάνω τον χρόνο κατά μέσο όρο αν τις αφήσετε σε standby:

  •     Tηλεόραση: Περίπου 29 ευρώ τον χρόνο και ακόμα 27 ευρώ αν έχετε συνδεδεμένο κάποιο αποκωδικοποιητή ή DVD player.
  •     Φούρνος μικροκυμάτων: Περίπου 20 ευρώ τον χρόνο.
  •     Κονσόλες gaming: Περίπου 15 ευρώ επιπλέον τον χρόνο.
  •     Υπολογιστές: Περίπου 13 ευρώ τον χρόνο.
  •     Ντους: Περίπου 12 ευρώ τον χρόνο.
  •     Πλυντήριο: Περίπου 6 ευρώ τον χρόνο.
  •     Εκτυπωτής: Περίπου 5 ευρώ έξτρα τον χρόνο.
  •     Φορτιστής κινητού: Περίπου 1,5 ευρώ τον χρόνο.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιείτε «έξυπνες» πρίζες ή επεκτάσεις με διακόπτη, τον οποίο μπορείτε να ανάβετε και να κλείνετε (ειδικά το βράδυ) κατά το δοκούν.

Προσπαθήστε, τέλος, να μην φορτίζετε παραπάνω από όσο χρειάζεται το κινητό ή το λάπτοπ σας. Με το που φτάσει, δηλαδή, στο 100% βγάλτε το από την πρίζα. Όχι μόνο θα εξοικονομήσετε ρεύμα, αλλά με αυτή την πρακτική η μπαταρία σας θα ζήσει περισσότερο.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω στοιχεία ισχύουν για το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο από 1η Απριλίου είδε σημαντικές αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας. Καθώς τις τελευταίες εβδομάδες η χώρα μας έχει την ακριβότερη αγορά ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη, οι αριθμοί αυτοί θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC