ΚΑΙΡΟΣ

Η Μέση Ανατολή μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης -Ποιο θα είναι όμως το κόστος;

Σύμφωνα με την Gazprom, τον πλειοψηφικό κρατικό ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου, ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη βρει τρόπους να συνεχίσουν να αγοράζουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις απαιτήσεις πληρωμών της και αποφεύγοντας να παραβιάσουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Δρ. Δημήτριος-Βασίλειος Κόκκινος, πρόεδρος της DVK Consultants με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε στο Media Line ότι ορισμένες εταιρείες έχουν πράγματι βρει τρόπους να το κάνουν αυτό. «Θα το καλύψουν πληρώνοντας ευρώ στην Gazprombank τα οποία η τράπεζα θα μετατρέψει σε ρούβλια», είπε. Σημειώνεται ότι η Gazprombank είναι θυγατρική της Gazprom.

Ο Βασίλης Κοψαχείλης, πολιτικός σύμβουλος με ειδίκευση στον γεωπολιτικό κίνδυνο, τόνισε σε συνέντευξή του στο Media Line ότι αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν συμβόλαια με την Gazprom και είναι διατεθειμένες να πληρώσουν σε ρούβλια, όπως απαιτεί η Ρωσία. Επιπλέον, τέσσερις ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου έχουν ήδη πληρώσει για τις προμήθειες σε ρούβλια, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγή από την Gazprom.

Ο Κοψαχείλης πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες διστάζουν να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της Μόσχας σχετικά με την πληρωμή για φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Για το λόγο αυτό, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αγοραστές φυσικού αερίου και πετρελαίου και οργανισμοί έχουν στρέψει την προσοχή τους στη Μέση Ανατολή ως πιθανή εναλλακτική λύση. Σημείωσε, δε, ότι υπάρχουν κάποιες χώρες στην περιοχή που θα μπορούσαν να παρέχουν περιορισμένη ποσότητα ενέργειας στην Ευρώπη και άλλες θα μπορούσαν να το κάνουν σε μεγαλύτερη κλίμακα, αλλά υπάρχουν ακόμη κάποια ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν για να συμβεί αυτό.

«Για περιορισμένες ποσότητες, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, ακόμη και το Ιράκ - η κουρδική περιοχή του Ιράκ - θα μπορούσαν να είναι εναλλακτικοί προμηθευτές. Για μεγαλύτερες ποσότητες, η Αλγερία, το Κατάρ και σε μικρότερο βαθμό η Σαουδική Αραβία. Το Ιράν θα μπορούσε επίσης να είναι μια καλή εναλλακτική λύση», είπε.

Ο Κόκκινος ανέφερε αντίστοιχα ότι η Βόρεια Αφρική θα αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ωστόσο, αυτό θα καλύψει μόνο ένα μικρό μέρος του κενού. Όσον αφορά τη Σαουδική Αραβία και τις άλλες χώρες του Κόλπου, ο Κόκκινος εξήγησε ότι έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια για να προμηθεύουν κυρίως την Κίνα. Είναι δύσκολο για αυτούς να μειώσουν τις εξαγωγές προς την Ασία και να τις εκτρέψουν προς την Ευρώπη λόγω της αυξανόμενης σημασίας της Κίνας στη Μέση Ανατολή.

«Αυτή [η προμήθεια στην Κίνα] είναι σημαντική για αυτές [τις χώρες του Κόλπου] γιατί τώρα που οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη Μέση Ανατολή μόνο η Κίνα μπορεί να τις προστατεύσει από το Ιράν», είπε. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «το αέριο προς την Ευρώπη μπορεί να αυξηθεί ελαφρώς».

Ο Κοψαχείλης πρόσθεσε ότι η Ασία πληρώνει σχετικά υψηλές τιμές για το υγροποιημένο φυσικό αέριο. «Εάν οι αποστολές επρόκειτο να ανακατευθυνθούν από την Ασία στην Ευρώπη, αυτό θα σήμαινε υψηλότερες τιμές για τους ευρωπαίους αγοραστές, πράγμα που σημαίνει πιο ακριβό φυσικό αέριο για τους ευρωπαίους καταναλωτές σε σύγκριση με τις τρέχουσες τιμές από τη Ρωσία», σημείωσε.

Είπε, επίσης, ότι το Ιράν θα μπορούσε επίσης να είναι μια καλή εναλλακτική. Ωστόσο, εξήγησε ότι η ιρανική πυρηνική συμφωνία πρέπει πρώτα να αποκατασταθεί για να αρθούν οι κυρώσεις και μόνο τότε το Ιράν θα μπορούσε να εξάγει το αέριο του και ενδεχομένως να προμηθεύει την Ευρώπη. Το Κατάρ μοιράζεται με το Ιράν το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο, το South Pars, το οποίο αντλούν πάντα μαζί γιατί διαφορετικά θα είχαν τεχνικά προβλήματα. Ωστόσο, είπε ότι θεωρητικά, η ιρανική πλευρά δεν μπορεί να εξάγει το φυσικό αέριο λόγω κυρώσεων, σημείωσε ο Κόκκινος.

Σε ό,τι αφορά τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, πρόσθεσε ότι εάν βρεθούν νέες πηγές φυσικού αερίου στην περιοχή, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως καταλληλότερη εναλλακτική λύση. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να γίνει αυτό. Ο Κόκκινος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ευρώπη πιθανότατα θα υπολείπεται των αναγκών της σε φυσικό αέριο λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και τις ΗΠΑ και τους ρωσικούς όρους για την παροχή ενέργειας ως απάντηση.

Η μόνη βιώσιμη λύση είναι η Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου να αυξήσουν την παραγωγή προς όφελος της Ευρώπης, «πράγμα απίθανο», είπε.

Πηγή: Jerusalim Post