«Έπειτα από μία σειρά πολιτικών δράσεων από πλευράς ευρωζώνης, είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ και να δρομολογήσουμε τον τερματισμό της κρίσης, όχι μονάχα στη ζώνη του ευρώ, αλλά και την Ιαπωνία και άλλες ασιατικές χώρες», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο ιάπωνας υπουργός οικονομικών Τζουν Αζούμι.
Ο κ. Αζούμι εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι άλλες χώρες θα μιμηθούν το παράδειγμα της Ιαπωνίας, γνωμοδοτώντας όμως ότι «η Ευρώπη δεν έχει πραγματοποιήσει αρκετές προσπάθειες από μόνη της».
Στα τέλη Φεβρουαρίου, πολλά μη ευρωπαϊκά μέλη του G20 είχαν αρνηθεί να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στο ταμείο του ΔΝΤ, επικαλούμενοι το ανεπαρκές δανειοδοτικό όριο των αμυντικών μηχανισμών της ευρωζώνης (ESM και EFSF) και την αδύναμη αντίδραση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην κρίση χρέους που έπληττε την γηραιά ήπειρο.
Ως αντίδραση σε αυτές τις επικρίσεις, στα τέλη Μαρτίου το Eurogroup ενέκρινε την αναβάθμιση του χρηματοδοτικού «αναχώματος» που προτάσσουν αυτοί οι δύο μηχανισμοί στα 800 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέλη της ευρωζώνης έχουν ήδη δεσμεύσει συνολικά 200 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του ταμείου του ΔΝΤ, ενώ άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προσφέρει επιπλέον 50 δισεκατομμύρια.
Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ιαπωνική πρωτοβουλία, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως τα κεφάλαια που διατίθεται στο Ταμείο θα υπερβούν την «κρίσιμη μάζα» των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας. «Είμαι ευγνώμων για την ηγετική [συμπεριφορά] της Ιαπωνίας [...] και καλώ τα μέλη του Ταμείου να ακολουθήσουν το παράδειγμά της», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ στον απόηχο της ιαπωνικής ανακοίνωσης.
Η κίνηση της Ιαπωνίας και οι δηλώσεις Λαγκάρντ έγιναν ενόψει των εαρινών συνελεύσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα λάβουν χώρα στη Ουάσινγκτον στα τέλη της εβδομάδας, μεταξύ 20 και 22 Απριλίου. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του G20.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το πολιτικό θερμόμετρο με φόντο τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου ανεβαίνει επικίνδυνα, έχουν κοινοποιήσει ότι δεν προτίθενται να αυξήσουν την εισφορά τους στο Ταμείο. Αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Βραζιλία, έχουν γνωστοποιήσει ότι είναι διατεθειμένες να συνεισφέρουν, με αντάλλαγμα τη βελτίωση της ψηφοδοτικής τους δύναμης. Αντίθετα, ο Καναδάς έχει απορρίψει την πιθανότητα να συμμετάσχει, τονίζοντας ότι η Ευρώπη έχει να μέσα να επιλύσει τα προβλήματά της δίχως εξωτερική βοήθεια. Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.