ΚΑΙΡΟΣ

Η Ελλάδα κατάφερε να αυξήσει τις δαπάνες για έρευνα αλλά παραμένει ουραγός

Οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 300 εκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2016 και 2017, καθώς η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει από την κρίση, όμως η χώρα μας παραμένει πολύ κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat το 2017 οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στην χώρα μας διαμορφώθηκαν στα 2,033 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί στο 1,13% του ΑΕΠ. Το προηγούμενο έτος οι δαπάνες είχαν μετρηθεί στα 1,733 δισεκ., που ισοδυναμούσε με το 0,99% της οικονομικής δραστηριότητας.

Η Ελλάδα ωστόσο υπολείπεται σαφώς των περισσότερων εταίρων της στην ΕΕ, όπου κατά μέσο όρο η ετήσια επένδυση στο R&D ανέρχεται στο 2,07% του ΑΕΠ.

Το 2017 η χώρα μας βελτίωσε την θέση της σε 11η από το τέλος, ενώ την προηγούμενη χρονιά ήταν 9η από το τέλος ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη.

Το μεγαλύτερο μέρος των ερευνητικών δαπανών στην Ελλάδα – σε ποσοστό περίπου 49% – προήλθε από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το 28% έγινε στο πλαίσιο της ανώτερης εκπαίδευσης και το 22% από το κράτος.

Η ισορροπία ανάμεσα σε ιδιωτική και κρατική έρευνα είναι διαφορετική στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου κατά μέσο όρο η ιδιωτική επιχειρηματικότητα είναι υπεύθυνη για τα δύο τρίτα των επενδύσεων ενώ το κράτος περιορίζεται σε λίγο περισσότερο από το ένα δέκατο.

Η Ρουμανία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Βουλγαρία είναι οι πέντε χώρες που έχουν μεγαλύτερο μερίδιο κρατικών επενδύσεων σε σχέση με την Ελλάδα.Πηγή: skai.gr