Την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη με τις πολιτικές λιτότητας που επέβαλε τα προηγούμενα χρόνια -κυρίως- στις χώρες του Νότου και ειδικότερα στην Ελλάδα, συνδέει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
H εφημερίδα αναφέρεται στη στάση των χωρών του Νότου στην πρόσφατη σύσκεψη για την Ενέργεια: «Χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, μην έχοντας ξεπεράσει ακόμη τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Γερμανία κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, δείχνουν ελάχιστη κατανόηση για το ότι η βιομηχανία της μεγαλύτερης και πιο ισχυρής οικονομίας της Ευρώπης απειλείται από την έλλειψη φυσικού αερίου. Αυτό εξηγεί τον συμβιβασμό της Συνόδου Κορυφής και την περιορισμένη προθυμία χωρών όπως η Ισπανία, η οποία άλλαξε εγκαίρως τις εισαγωγές ενέργειας με μεγάλες δαπάνες, να υποστηρίξουν τελικά την εκστρατεία εξοικονόμησης αερίου. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: ο Πούτιν θα συνεχίσει να δοκιμάζει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη κατά το δοκούν, αν δε αυτή διαρκέσει μέχρι το φθινόπωρο θα εξαρτηθεί επίσης από το πώς θα εξελιχθεί η εσωτερική πολιτική συζήτηση στη Γερμανία και από το αν το Βερολίνο δείξει προθυμία να σπάσει ταμπού στην ενεργειακή πολιτική».
Επί της ουσίας, η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι το Βερολίνο βρίσκει μπροστά του τις συνέπειες από τις πολιτικές που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια κατά του Νότου. Η αναφορά στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς για μία 10ετία, η Γερμανία εφάρμοσε στην Ελλάδα τις πλέον απάνθρωπες πρακτικές, οδηγώντας στην κατάρρευση της οικονομίας, στην καταρράκωση του μέσου εισοδήματος και στην εκτόξευση της ανεργίας, η οποία παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, δημιουργώντας, σε συνάρτηση με τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, ένα διαρκές εκρηκτικό περιβάλλον.
Τα παιχνίδια της Ρωσίας με τον Nord Stream 1 και η πίεση στο Βερολίνο
Διευθυντικό στέλεχος της ρωσικής Gazprom δήλωσε σήμερα πως η εταιρία εξακολουθεί να περιμένει την επιστροφή μιας τουρμπίνας της Siemens Energy για τον αγωγό αερίου Nord Stream 1, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την καθυστέρηση στη γερμανική εταιρία.
Η Siemens Energy δήλωσε πως επαφίεται στην Gazprom να παράσχει τα απαραίτητα τελωνειακά έγγραφα για την επιστροφή της τουρμπίνας που είχε σταλεί για συντήρηση στον Καναδά.
Η Ρωσία έχει επικαλεστεί προβλήματα με τις τουρμπίνες ως την αιτία για τη μείωση της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μόλις στο 20% της χωρητικότητάς του από σήμερα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση την κατηγορεί για ενεργειακό εκβιασμό, κάτι που η Μόσχα αρνείται, καθώς οι δύο χώρες ανταλλάσσουν οικονομικά χτυπήματα και εχθρική ρητορική για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Βιτάλι Μάρκελοφ δήλωσε στο δίκτυο Rossiya 24: "Υπολογίζαμε ότι θα παραλαμβάναμε μια επισκευασμένη μηχανή από τη Siemens (Energy) τον Μάιο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε αυτή τη μηχανή".
Είπε πως και άλλες τουρμπίνες χρειάζονται επισκευή, αλλά η "Siemens δεν παρέχει εργασία για την επίλυση αυτών των προβλημάτων".
Η Siemens Energy επανέλαβε πως η μεταφορά της τουρμπίνας που είχε σταλεί για συντήρηση μπορεί να αρχίσει αμέσως.
"Οι γερμανικές αρχές παρείχαν στη Siemens Energy όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την εξαγωγή της τουρμπίνας στη Ρωσία. Αυτό που λείπει, ωστόσο, είναι τα τελωνειακά έγγραφα για εισαγωγή στη Ρωσία.
Η Gazprom, ως πελάτης, πρέπει να παράσχει αυτά τα έγγραφα", είπε.
Η τουρμπίνα χρειάζεται για τον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια του Nord Stream 1, που διοχετεύει αέριο στη Γερμανία μέσω του μήκους 1.200 χιλιομέτρων αγωγού στον πυθμένα της Βαλτικής θάλασσας.
Νέα μείωση 20% στη ροή του φυσικού αερίου
Η ροή του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream μειώθηκε στο 20% της μέγιστης δυναμικότητάς του σήμερα το πρωί, όπως είχε ανακοινωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανού διαχειριστή, ενισχύοντας τον κίνδυνο ελλείψεων τον ερχόμενο χειμώνα.
Από το πρωί σήμερα, ο Nord Stream μεταφέρει... 1,28 εκατομμύριο κυβικών μέτρων ανά ώρα, δηλαδή περί το 20% της μέγιστης δυναμικότητάς του», ανακοίνωσε η Gascade που διαχειρίζεται το δίκτυο στο γερμανικό έδαφος.
Παράλληλα, ο ιταλικός όμιλος Eni πληροφορήθηκε από την Gazprom ότι η ροή του φυσικού αερίου θα περιορισθεί στα 27 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σήμερα , έναντι 34 εκατομμυρίων τις τελευταίες ημέρες.
Πριν από την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ο Nord Stream μετέφερε 73 GWh ανά ώρα, τροφοδοτώντας την πολύ υψηλής εξάρτησης από την Μόσχα Γερμανία, αλλά επίσης και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω της σύνδεσης που περνά κάτω από την Βαλτική Θάλασσα.
Η ροή μειώθηκε στο 40% σε σχέση με την συνήθη ποσότητα στα μέσα του Ιουνίου πριν την πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας επί 10ήμερο για «ετήσια συντήρηση» από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου. Εκτοτε, η ροή έχει επαναληφθεί.
Την Δευτέρα, η Gazprom ανακοίνωσε τον υποδιπλασιασμό των καθημερινών παραδόσεων μέσω του Nord Stream, επικαλούμενη «επιχείρηση συντήρησης σε μία τουρμπίνα».
Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι για την μείωση ευθύνονται οι δυτικές κυρώσεις, οι οποίες «αν δεν υπήρχαν, όλα θα είχαν γίνει με τις συνήθεις προθεσμίες...».
Ομως οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν τους τεχνικούς λόγους που επικαλείται η Μόσχα και κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως οικονομικό και πολιτικό όπλο.
Οι τιμές του φυσικού αερίου έφθασαν χθες στο υψηλότερο επίπεδό τους από το ρεκόρ του Μαρτίου.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε χθες επί σχεδίου που προβλέπει ότι κάθε χώρα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσει κατά την περίοδο ανάμεσα στον Αύγουστο 2022 και τον Μάρτιο 2023 την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 15% σε σχέση με τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών κατά την ίδια περίοδο.
Η Ρωσία αντιπροσώπευε μέχρι πέρυσι το 40% των εισαγωγών της ΕΕ σε φυσικό αέριο.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.