ΚΑΙΡΟΣ

Handelsblatt: Η Ελλάδα δεν θα πάρει φρέσκα χρήματα στήριξης από το Eurogroup

Το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εγκρίνει εκταμίευση της υποδόσης 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που εκκρεμεί για την Ελλάδα, εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων που έχουν διαπιστώσει οι εταίροι στις αποκρατικοποιήσεις και στην υλοποίηση των σχετικών προαπαιτούμενων.

Αυτό μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη ως πηγή ευρωπαίους διπλωμάτες.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η εκταμίευση των χρημάτων μετατίθεται το νωρίτερο για τον επόμενο μήνα, με δεδομένο ότι η επόμενη τακτική συνεδρίαση της ευρω-ομάδας είναι προγραμματισμένη για τις 10 Οκτωβρίου.

Παρά το γεγονός ότι η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε τον Μάιο, έκτοτε η ελληνική κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μόνο δύο από τα 15 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την εκταμίευση των 2,8 δισεκ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως, σύμφωνα με τις πηγές της «Handelsblatt», είναι η πολύ αργή πρόοδος στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

Συνεπώς, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, στο Eurogroup της Παρασκευής θα συζητηθεί απλώς η αναφορά προόδου σχετικά με το τι έχει πράξει η Αθήνα κατά τους θερινούς μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι στην ατζέντα του Eurogroup, που θα φιλοξενηθεί στη Μπρατισλάβα, θα τεθεί και το θέμα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, μετά τη νέα δίωξη που έγινε σε βάρος του πρώην επικεφαλής της Ανδρέα Γεωργίου.

Η Κομισιόν έχει καταστήσει σαφές πως θεωρεί τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ απολύτως αξιόπιστα κι ότι αρμοδιότητα για τη στατιστική υπηρεσία δεν έχει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά οι Βρυξέλλες και η Eurostat.

Θέση στο θέμα ΕΛΣΤΑΤ έχει πάρει και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, χαρακτηρίζοντας τη δικαστική υπόθεση σε βάρος του κ. Γεωργίου ως ένα «τεράστιο λάθος».Πηγή: skai.gr