«Ο κατώτατος μισθός της χώρας μας εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη για το πόσο πρέπει να αυξηθεί» είπε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, Γιώργος Αργείτης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στο Ηράκλειο, παρουσία και του Προέδρου της ΓΣΕΕ και του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιου Βοργιά.
«Πρέπει να γίνει αξιολόγηση όλων των αναγκών. Ο κατώτατος μισθός πρέπει να είναι πάνω από το όριο αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης, καθώς παρά την αύξηση το 2022, εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από κατώφλι φτώχειας» ανέφερε ο κ. Αργείτης, παραπέμποντας στη μελέτη που έχει εκπονηθεί.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, πυρήνας της πρότασης είναι ότι ο θεσμικός ρόλος του κατώτατου μισθού έχει να κάνει με την προστασία και την εγγύηση για τον εργαζόμενο, προκειμένου να έχει αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τον ίδιο και για την οικογένεια του.
Η πρόταση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για τον κατώτατος μισθό είναι τα 826 ευρώ μηνιαίως προκειμένου ο εργαζόμενος «να μη βρίσκεται στο κατώφλι της φτώχειας», τόνισε ο κ. Αργείτης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η πρόταση αυτή δεν προκαλεί πληθωρισμό, ενώ προβλέπει μείωση της τάξης του 2,5% στο ποσοστό υλικής στέρησης. Η μελέτη, την ώρα της συνέντευξης τύπου, εστάλη και στον ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας).
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ανέφερε: «Οι συνδικαλιστές υφίστανται καθημερινά τη βάσανο της απορρύθμισης που έχει γίνει από το 2012 στην αγορά εργασίας.
Σημείωσε ότι τα τελευταία 14 χρόνια ο κατώτατος μισθός δεν έχει επανέλθει στο σημείο όπου είχε προσδιοριστεί το 2008, φτάνοντας σήμερα τα 713 ευρώ.
«Όλες οι κυβερνήσεις από το 2014 και μετά, εργαλειοποίησαν τον κατώτατο μισθό, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια» σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, και προχωρώντας σε μία ιστορική αναδρομή με επίκεντρο τον κατώτατο μισθό, πρόσθεσε ότι, το 2019, ένα μήνα πριν τις εκλογές ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από τα 586 στα 650 ευρώ.
«Ενώ η χώρα γνώρισε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης δεν είδαμε ανάλογη αύξηση στον κατώτατο μισθό, παρ' ότι έχουμε και τον πληθωρισμό να καλπάζει» ανέφερε ο κ.Παναγόπουλος, καλώντας για «ώριμη και υπεύθυνη συμπεριφορά από εδώ και στο εξής σε όλο το πολιτικό σύστημα».
«Περιμένουμε και από αυτή την κυβέρνηση και από όποια προκύψει στις επόμενες εκλογές, να σταματήσει αυτό το γαϊτανάκι του λαϊκισμού, με φόντο τον κατώτατο μισθό» είπε ο κ.Παναγόπουλος, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξουν θεσμικές αποκαταστάσεις.
Ξεπάγωμα των τριετιών
«Να μπούμε στα ενδότερα του κατώτατου μισθού, να τον ενδυναμώσουμε, να δούμε και παράπλευρα θέματα όπως οι τριετίες» ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
«Εκτιμώ ότι αν τελειώσει ο πόλεμος και ισορροπήσει η ελληνική και παγκόσμια οικονομία, θα αυξηθεί ο τουρισμός, θα πέσει η ανεργία, τότε τι θα μας πουν, που θα πρέπει να πάρουν οι εργαζόμενοι συνολικά 30% αυξήσεις;» υπογράμμισε με νόημα ο ίδιος.
Κατακεραυνώνοντας το ... κατά βούληση πάγωμα και ξεπάγωμα των αυξήσεων, ο Γ.Παναγόπουλος έκανε λόγο για ... ανατολίτικο παζάρι και σε καμία περίπτωση αυξήσεις θεσμικές.
Παναγόπουλος: «Απευθύνομαι στον Πρωθυπουργό»
Ο κ.Παναγόπουλος εξήγησε ότι η "άλλη πλευρά" δεν προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου "διότι ξέρουν ότι η όποια αύξηση θα είναι κάτω από τη δική μας πρόταση". Αναφέρθηκε όμως και στην προ λίγου καιρού παρουσία του Κ.Μητσοτάκη στην Κρήτη για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
"Ακριβώς πριν 4 μήνες με τον πρόεδρο του ΕΚΗ και τον πρόεδρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων του Ηρακλείου, είδαμε τον ΄Πρωθυπουργό και θέσαμε το ζήτημα της εποχικής απασχόλησης. Δεν μπορούσε να δώσει, στο πόδι, απάντηση για ένα θέμα που δε γνώριζε. Έδωσε εντολή στους υπουργούς του να οριστεί μια επίσημη συνάντηση στην Αθήνα για να συζητήσουμε το θέμα. Η συνάντηση δεν έχει γίνει, ανβαλλόταν για καιρό. Σε λίγο ανοίγει η εποχική απασχόληση, θα ανακοινωθεί ο κατώτατος μισθός" - σημείωσε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
Καταθέτοντας την πρότασή του και προς τον Πρωθυπουργό, τον κάλεσε να ενεργοποιήσει μια Επιτροπή, που προβλέπεται και από το Σύνταγμα και δεν έχει ενεργοποιηθεί εδώ και 12 χρόνια. Ο λόγος για την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, στο τραπέζι της οποίας θα πρέπει να τεθούν τα ζητήματα για να ληφθούν υπεύθυνες αποφάσεις.
«Δεν μπορεί να ξεκινάει ο Τουρισμός και οι εργαζόμενοι να είναι σε επισφάλεια» τόνισε ο κ. Παναγόπουλος.
«Η ακρίβεια καλπάζει, τα εισοδήματα δεν φθάνουν για πολλά νοικοκυριά» σημείωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, αναφερόμενος και στην εικόνα που εισπράττει καθημερινά από τους εργαζόμενους, αναφορικά με τα μισθολογικά ζητήματα.
Πηγή: Cretalive.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.